Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Ухвалено бюджет 2023 року

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Ухвалено бюджет 2023 року

      0,25 злотих/кВт-год за електроенергію ZDiTM замість передбачених законом 0,785? Це можливо! Адже енергія, необхідна для живлення вуличних ліхтарів та світлофорів, надходитиме з «ЕкоГенератора» (EcoGenerator).  - сміттєспалювального заводу Щеціна. Завдяки діям міста ZDiTM у 2023 році заплатить за електроенергію майже на 27 мільйонів злотих менше, ніж очікувалося.

      Така економія стала можливою завдяки заходам, що реалізуються в рамках програми «Енергія міста Щецін», метою якої є досягнення енергетичної незалежності Щеціна шляхом збільшення використання власних джерел енергії.  Це забезпечить місту цінову стабільність та надійність енергопостачання, а також зробить його незалежним від зовнішніх факторів.

      Проблеми з процедурою закупівлі електроенергії для міського управління доріг і транспорту почалися ще в серпні, коли єдина компанія, яка вийшла на торги, запропонувала суму, майже на 25 мільйонів вищу за попередню. Єдина компанія, яка взяла участь у тендері, запропонувала свої послуги на 2023 рік за загальною ціною контракту 37 819 568,78 злотих.

      Справа стосувалася надання комплексної послуги з продажу електроенергії разом з послугами з розподілу електроенергії для потреб Щецінського міського управління доріг і транспорту для енергетичних пунктів, що постачаються з розподільчої системи оператора Enea Operator. Для цього було задіяно близько 820 точок підключення в межах міста:

      - живлення вуличного освітлення та пішохідних переходів - близько 36 000 ламп

      - живлення вуличної світлофорної сигналізації - 141 перехрестя зі світлофорною сигналізацією

      - електропостачання інфраструктури автобусних зупинок (SIP-табло, квиткові автомати та будівлі)

      - постачання зарядних станцій для електромобілів - 2 станції

      - живлення навігаційного освітлення на мостах

      - живлення систем управління дорожнім рухом

      За останні роки укладено комплексних угод на суму 9 571 410,17 злотих - на 2020 р., 9 350 744,96 злотих - на 2021 р. та 12 973 499,26 злотих - на 2022 р. На 2023 р. запропоновано 37 819 568,78 злотих.

      У зв'язку зі складною ситуацією було прийнято рішення розділити процедуру на дві частини.

      У жовтні ZDiTM надіслало запрошення Оператору Enea Operator надати пропозицію від одного учасника на надання послуг з розподілу електроенергії на потреби Управління доріг і транспорту міста Щецін для точок споживання електроенергії, що постачається з розподільчої системи Оператора Enea Operator. Результатом переговорів стало укладення 822 дистриб'юторських угод, але чи відбувся продаж досі невідомо.

      На проведений наприкінці жовтня тендер з продажу електроенергії Управлінню доріг і транспорту міста Щецін для точок енергоспоживання, що постачаються з розподільчої системи оператора Enea Operator, ніхто не зголосився. У зв'язку з цим було надіслано запрошення компанії Zakład Unieszkodliwiania Odpadów Sp. z o.o. подати пропозицію від єдиного постачальника. На початку грудня вдалося підписати контракт на перші шість місяців 2023 року з чистою ставкою 0,25 злотих/кВт-год, що навіть менше, ніж зараз платить ZDiTM.

      На основі споживання електроенергії у 2021 році та тарифів на 2022 рік, за оцінками, розподіл може коштувати ZDiTM близько 4 млн злотих. Однак, точна сума буде відома 17 грудня, коли Президент Управління регуляції електроенергетичної системи затвердить тарифи. Однак різниця величезна! Це могло б бути 37 млн. злотих, в той час як розрахунки свідчать про те, що це буде менше 10 млн. злотих.

      І ось, з нового року вуличні ліхтарі та світлофори по всьому Щеціну світитимуть завдяки... відходам. Технопарк Помор'я також отримає вигоду від дешевшої електроенергії, виробленої ЕкоГенератором (EcoGenerator). Це перші великі контракти, які дозволять сміттєспалювальному заводу працювати на об'єктах муніципалітету Щеціна.

      Досі Щецінський сміттєпереробний завод Spółka z o.o. мав можливість лише виробляти електроенергію з відходів та передавати її в Національну мережу. У травні 2022 року Президентом Управління з енергетичного регулювання ZUO було видано ліцензію на торгівлю електроенергією. Результатом стало укладення угод з Міським управлінням доріг і транспорту та Щецінським науково-технологічним парком, які почнуть діяти з наступного року. Перша угода була підписана на півроку. За півроку "ЕкогГнератор"(EcoGenerator) забезпечить ZDiTM понад 7,715 тис. МВт-год.

      Ще один муніципальний об'єкт, який буде отримувати електроенергію від "Екогенератора"(EcoGenerator) - Technopark Pomerania. Тут орієнтовний обсяг виробленої електроенергії для цього суб'єкта становитиме 2,7 тис. МВт-год. Очікується, що контракт розрахований на весь 2023 рік.

      "ЕкогГнератор"(EcoGenerator), або завод з утилізації відходів, розташований на Острові Грабовському у Щеціні та працює з грудня 2017 року. Це один з найсучасніших сміттєспалювальних заводів в Європі, що використовує так звану мокру систему очищення димових газів. Вона перетворює муніципальні відходи на теплову та електричну енергію в екологічно безпечний спосіб, яка розподіляється між тисячами домогосподарств. Потужність заводу становить 176 000 тонн на рік. За чотири роки роботи "ЕкогГнератор"(EcoGenerator)  виробив понад 2,1 млн ГДж теплової енергії. Лише у 2021 році це склало понад 687 000 ГДж. З іншого боку, виробництво електроенергії з 2018 по 2021 рік сягає понад 311 тис. МВт-год. Лише 2021 рік станція завершила на позначці вироблення понад 76,7 тис. МВт-год. 

       

      В кінцевому підсумку, до 65 відсотків енергії, необхідної для життєдіяльності міста, може надходити від "ЕкогГнератора"(EcoGenerator). Решта має бути забезпечена за рахунок запланованих у місті фотоелектричних станцій або інших альтернативних джерел. У Щеціні є ділянки, які наразі перевіряються на відповідність умовам (включаючи нахил та інсоляцію) та можливість підключення до електромережі. Покриті фотоелектричними панелями, вони можуть виробляти до 45 000 МВт-год електроенергії на рік.  В результаті, фермерські господарства або інші альтернативні джерела енергії разом з "ЕкогГнератором"(EcoGenerator)   зможуть повністю покрити потреби міста з електроенергії та забезпечити енергетичну незалежність Щеціна.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!