Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      20°

      Трансформація доріг та дорожнього руху в Щеціні

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Трансформація доріг та дорожнього руху в Щеціні

      Шляхи, дороги, пішохідна та велосипедна інфраструктура, автостоянки - це приклади багатьох транспортних інвестицій, які були впроваджені за останні п'ять років. Не можна заперечувати, що це був період, коли Щецін став одним великим будівельним майданчиком.

      Важливі магістралі, транспортні розв'язки та новий міст

      Вулиця Арконьська є важливою транспортною артерією міста. Нова проїжджа частина була повністю відкрита для руху в перші місяці 2020 року. Пішоходи та велосипедисти отримали простір для безпечного пересування. Було створено трамвайну колію, нову петлю громадського транспорту, розташовану біля Арконьського лісу, та автостоянку Park&Ride. Особливістю цього завдання було будівництво кільцевої розв'язки на перехресті проспекту Войска Польського та вулиці Шафера, що розводить трамвайну колію в чотирьох напрямках.

      Ближче до центру міста була побудована розв'язка в Лєнкно. Це інвестиція, здійснена з урахуванням інтересів Щецінської міської залізниці - автостоянка Park&Ride, пішохідна та велосипедна інфраструктура, спільні трамвайні автобусні зупинки та залізничні платформи під новим віадуком. Крім того, проєкт передбачав будівництво наступного етапу так званої "серединної траси" від перехрестя вулиць Арконьської та Нємєжинської до початку дорожніх елементів, що з'єднують нові розв'язки. Також було реконструйовано понад 1,2 км залізничної колії.

      В рамках Інтегрованої територіальної інвестиційної стратегії Щецінської міської агломерації було здійснено будівництво розв'язки Глембоке. Побудовано нову кільцеву розв'язку та реконструйовано вулиці, що ведуть до неї - відрізок вул. Ал. Войска Польського, вул. Зеґадловича та вул. Мьодової, а також вул. Купчика аж до межі міста. Було побудовано трамвайний та автобусний термінал, а також паркінг. Крім того, було побудовано 3784 м2 тротуарів та 2,5 км велодоріжок.

      Створено новий в'їзд до міста в Подʼюхах. Модернізовано частини вулиць Кригера, Гранітної та Радосної. Перехрестя на стику цих вулиць також повністю перебудовано. Були побудовані нові тротуари, велодоріжки та автобусні зупинки. Вражаючою частиною цієї інвестиції стало будівництво нового автомобільного переходу через річку Регаліца. Старий міст замінили на новий трипролітний обʼєкт з несучою конструкцією довжиною понад 227 м.

      Новий під'їзд до порту Щеціна

      - Щецін це портове місто, і доступ до портової інфраструктури є важливим як з водного, так і з наземного боку. З цієї причини місто реалізувало один з найважливіших транспортних проєктів останніх років – «Модернізація дорожнього доступу до порту Щецін: реконструкція транспортної системи в районі Мєндзиодже», що включає аж чотири інвестиції, - говорить Пьотр Зелінський, речник міста Щецін з питань інвестицій.

      Вулиця Гурношльонська також зазнала модернізації. На ній створено нову проїжджу частину, пішохідні доріжки та паркувальні смуги для важких транспортних засобів. Відновлено електричні, санітарні, водопровідні та телекомунікаційні мережі. Також на вулиці реконструйовано систему зливової каналізації та очисні споруди.

      Іншою інвестицією стала реконструкція вулиці Гданської на рівні Поморської естакади. Роботи включали як проїжджі частини шляхопроводу, так і загальну реконструкцію самої дороги та трамвайної колії. Будівельники реконструйували дорожню систему під шляхопроводом, підвищили несучу здатність дорожнього покриття, побудували пішохідні та велосипедні доріжки, а також модернізували підземні мережі. В рамках інвестиції також було реконструйовано віадук на вулиці Гданській над залізничною колією, що веде до електростанції "Дольна Одра".

      В'їзд до міста по вулиці Енергетиків отримав абсолютно новий вигляд. Найважливішою частиною цього завдання було будівництво нової кільцевої розв'язки на вулиці Енергетиків з колійним вузлом для продовження трамвайної лінії до Лаштовні. Крім того, в рамках інвестиції реконструйовано вулиці Спіхшова, Збожова, Цельна, Святого Флоріана, Бульвар Шльонський, Гданський та частина вулиці Битомської. З'явилися нові тротуари, велодоріжки та автобусні зупинки. На вулиці Енергетиків з'явилася спільна автобусна і трамвайна зупинка. Також були побудовані місця для паркування, в тому числі дві автостоянки - одна в районі Траси Замкової, а інша в районі вулиць Збожової та Владислави IV.

      Остання інвестиція була спрямована на модернізацію дорожньої системи, яка є основою портової інфраструктури. Зазнали реконструкції вулиці Битомська, Рибницька, Логістична, Куйота та Гриневецького. Здійснено зміцнення покриття вулиць, модернізовано громадські та індивідуальні в'їзди, створено нові пішохідні та велосипедні доріжки. Було комплексно реконструйовано мережі, в тому числі систему дощової каналізації. Важливо, однак, що побудовано нову кільцеву розв'язку, яка дозволяє транспортувати великогабаритні вантажі через центральний острів.

      Зміни в центрі Щеціна та за його межами

      Відрізок проспекту Войска Польського в центрі міста є флагманським проєктом реконструкції, яку реалізує місто Щецін. Новий проспект на ділянці між площею Плац Звитєнства та площею Шарих Шерегув - це зменшення інтенсивності дорожнього руху, місця для паркування в середній смузі дороги та спеціальні місця для паркування транспортних засобів доставки, а також, що важливо, більше простору для мешканців. Також було висаджено 154 нових дерева, в тому числі красиві і великі платани висотою близько 10 м, магнолії, берези і, зрештою, майже 20 000 кущів різних видів.

      Реконструкція проспекту Войска Польського була поєднана з реконструкцією транспортної розв'язки на площі Плац Звитєнства. Тут будівельниками  модернізовано проїжджу частину, побудовано нові тротуари та велодоріжки, а також, що важливо, збудовано автобусну та трамвайну смугу разом з новою спільною зупинкою, що дозволить вільно пересідати з одного виду громадського транспорту на інший. Фінал обох цих завдань заплановано на весну цього року.

      Однак зміни відбулися не лише у центральній частині міста. Багато дорожніх інвестицій мешканці спостерігали також і в інших частинах Щеціна - додає Пьотр Зелінський.

      В рамках першого етапу реконструкції вулиць у Домбі були проведені будівельні роботи на вулицях Бєлґрадській, Боснійській, Баб'єґо Лата та Чарноґурській. У рамках цього завдання було також модернізовано зливову каналізацію, що пролягає від вулиці Ружа Вятрув до річки Хелщонка. Реконструкція вулиці Кнєвської включала нові тротуари, місця для паркування, автобусну зупинку та освітлення. Також реконструйовано мережі, включаючи зливову каналізацію вулиць Кнєвської та Любчинської.

      На півночі були реконструйовані вулиці Гуцульська, Аксентовича, Збишка з Богданця, Хожа, Ломжинська. Збудовано відрізок вулиці Чеслава Мілоша. Також було реконструйовано перехрестя в районі вулиць Пулноцна та Вапенна, а поруч з ним збудовано водозбірник. У рамках співпраці між місцевою владою було модернізовано вулицю Пшецінську, що з'єднує Щецін та Поліце.

       У західній частині зазнали модернізовації вулиці Твардовського та Віткевича, а також реконструйовано вулиці Модра, Коралова та Польських Маринажи. У свою чергу, разом з реконструкцією вулиці Болгарської, на вулиці Арконьській було збудовано автостоянку на майже 400 паркомісць.

      Гібридизація, електрифікація та Щецінська міська залізниця

      Поряд з численними інвестиціями в модернізацію інфраструктури, місто Щецін систематично впроваджує заходи з модернізації автобусного парку. Наприкінці 2018 року до Щеціна почали прибувати перші з шістнадцяти гібридних автобусів - вісім коротких і вісім зчленованих автобусів. У 2021 році до Щеціна прибули 8 зчленованих автобусів Solaris Urbino 18 Electric, які спочатку були протестовані на різних лініях для оптимізації подальших закупівель цього типу. У 2022 році було придбано ще шість автобусів Solaris Urbino 12 Electric. Цього року надійшли до міста ще два автобуси Solaris Urbino 18 Electric.

      Як повідомляє Пьотр Зелінський: одночасно з з модернізаціє рухомого складу реалізовано також інвестиції в інфраструктуру для їх експлуатації. У депо в Клоновіце було встановлено шість двостанційних зарядних станцій для електробусів потужністю 120 кВт. У свою чергу, у міському просторі з'явилися три пантографні зарядні станції для електробусів на вулицях Коллонтай, Колумба та Овоцовій.

      Нарешті, слід згадати Щецінську міську залізницю. Це проєкт, який впливає не лише на саме місто Щецін, але й на столичний регіон Щеціна. У випадку нашого міста, частина проєкту, що належить місцевій владі, складається з понад двадцяти різних інвестицій, розподілених по різних точках Щеціна. Вони пов'язані з модернізацією інфраструктури біля станцій та залізничних зупинок. Ці завдання включають будівництво тротуарів, велосипедної інфраструктури, під'їзних вулиць, парковок Park&Ride, зупинок та автобусних терміналів. Зараз вони лише чекають на початок дії залізничного сполучення.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!