Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Щецін: рекордні результати в житловому будівництві

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Щецін: рекордні результати в житловому будівництві

      Останні п'ять років у Щеціні були багатими на інвестиції в житлове будівництво. Побудовано нові житлові комплекси, модернізовано десятки будинків та збудовано майже тисячу квартир. У період з 2018 по 2023 рік у нашому місті було побудовано найбільшу кількість квартир для соціального найму в Польщі. Самі мешканці також зробили значний внесок в ремонт квартир.

      Протягом багатьох років Щецін у співпраці з Щецінським TBS та Управлінням муніципальних будівель і приміщень намагається проводити послідовну житлову політику. З одного боку, воно здійснює раціональне управління існуючим житловим фондом, а з іншого, використовуючи різні механізми фінансування, будує нові житлові комплекси та ремонтує квартири. Крім того, в останні роки Щецін запустив кілька житлових програм, призначених, зокрема, для людей похилого віку, багатодітних сімей, осіб, які виходять з-під опіки, студентів та випускників. Ці програми відповідають очікуванням мешканців з різних соціальних верств, з різним рівнем доходу.

      Крім того, місто здає в оренду квартири в рамках сьогоднішньої дуже широкої пропозиції, спрямованої на мешканців Щеціна. Це, серед іншого, відремонтовані комунальні квартири, квартири, що здаються в оренду через TBS, а також квартири в обмін на ремонт. Всі пропозиції пристосовані до потреб і можливостей окремих груп мешканців.

      TBS будують нові житлові комплекси і б'ють рекорди

      За останні п'ять років у нашому місті було збудовано кілька нових житлових комплексів як Щецінським TBS, так і TBS Правобережжя.  Загалом ці дві компанії побудували 831 квартиру для соціального найму. У цьому відношенні ми є лідером у Польщі з огляду на 2018 - 2023 роки (згідно з опитуванням експертів порталу Gethome.pl).

      - Квартири, які реалізує TBS, збудовані "під ключ", тобто практично відразу готові до проживання. У кімнатах - сучасні килими, у ванних кімнатах - теракотова та керамічна плитка. У квартирах встановлені раковини, ванни, умивальники, сантехніка, нові вікна та двері, - розповів речник міського управління житлового господарства Томаш Клек.

      Найбільша кількість квартир - майже півтисячі - була створена в рамках будівництва двох черг житлового комплексу Вжосове Взгуже, розташованого неподалік Шоси Польської. Інвестором виступила компанія STBS. У свою чергу, близько 200 квартир було створено в рамках будівництва житлового комплексу на вулиці Покладова в Домбє. Інвестиція була введена в експлуатацію у 2020 році. Також у Домбє було завершено три останні черги житлового комплексу, призначеного для надійних орендарів. У їхнє розпорядження було передано шістдесят квартир. TBS Правобережжя, яке у 2021 році об'єдналося з Щецінським TBS, у 2019 році завершило другу чергу житлового комплексу в районі вулиць Кусоцінського, Совінського та Гловацького, де було побудовано 95 квартир. Важливо пам'ятати, що в рамках будівництва нових житлових комплексів, крім самих квартир, будується також вся супутня інфраструктура, в тому числі: нові тротуари, алеї, місця для паркування, а також дитячі майданчики та зони відпочинку.

      - Загалом, всі інвестиції, пов'язані з будівництвом нових комплексів, склали понад 223 мільйони злотих, - додав Томаш Клек.

      На даний момент Щецінський TBS здійснює кілька важливих інвестицій, які в найближчому майбутньому дозволять вивести на ринок понад 200 нових квартир. У Домбє триває друга черга будівництва житлового комплексу на вулиці Покладовій, а в центрі міста відроджується інтер'єр 36-го кварталу.

      Реконструюють будинки та квартири

      Щецінське TBS та Муніципальне управління будівель і житла також щороку проводять ремонт квартир. Тільки за останні п'ять років було модернізовано понад 900 з них. В рамках цієї діяльності, часто крім ремонту самих квартир, проводиться термомодернізація будівель, будівництво ванних кімнат і туалетів у квартирах, встановлення нової системи опалення та підключення до гарячої води з міської мережі. Замінюються вікна та двері, проводиться утеплення стін підвалів.

      - Прикладами такої комплексної модернізації, проведеної STBS, є відремонтовані господарські будівлі на вул. Поштовій, вул. Богатерув Варшави та вул. Богуслава Х. Завдяки цим інвестиціям було введено в експлуатацію понад 90 реконструйованих квартир, - сказав Томаш Клек.

      Наразі компанія модернізує, зокрема, господарські будівлі на вул. Болеслава Смялого 34, 3, 36 та господарські будівлі на вул. Балука 21, 22, а також багатоквартирний будинок на вул. Богуслава 49, в результаті чого буде модернізовано 80 квартир. У свою чергу, сама компанія ZBiLK за останні п'ять років відремонтувала 738 квартир, виділивши на ці цілі майже 30 мільйонів злотих.

      Мешканці також роблять свій внесок у ремонт

      Програма "Квартира за ремонт" (Mieszkanie za remont) діє в Щеціні вже понад 10 років і продовжує викликати великий інтерес. Вона призначена для повнолітніх мешканців Щеціна, які не мають власного житла, наприклад, живуть з батьками або орендують житло на вільному ринку, і чиї доходи знаходяться в певному діапазоні. Лише у 2018-2023 роках цією програмою скористалися майже 1 500 сімей. А минулий рік став рекордним у цьому плані, оскільки ZBiLK передав мешканцям аж 319 помешкань для ремонту.

      У списку приміщень, що підлягають ремонту, є квартири різних стандартів. Є й такі, що не мають санвузлів, опалення або мають лише твердопаливне опалення. Протягом багатьох років ці квартири не викликали особливого інтересу, оскільки потребували значного ремонту. У 2021 році місто пішло назустріч очікуванням мешканців і запровадило можливість субсидування такого типу інвестицій.

      - Мешканець, який обирає для ремонту квартиру, де немає ванної кімнати і, наприклад, газового опалення, може отримати субсидію. Це стало можливим завдяки змінам, внесеним до Програми малих поліпшень в останні роки, - додав Томаш Клек.

      Відтоді інтерес мешканців до цієї програми значно зріс. Завдяки PMU за останні п'ять років місто дотувало ремонт громадського житла, проведений мешканцями, на суму 5,3 мільйона злотих.

      Цікаво, що на сьогоднішній день ZBiLK не зафіксував жодного випадку, щоб орендар, який відремонтував квартиру власним коштом, виїхав з приміщення, або щоб така квартира була зруйнована. Навпаки, такі сім'ї є одними з надійних орендарів, які зазвичай вчасно сплачують орендну плату і дбають про своє житло. Минулого року можливість подавати заявки на квартири з цієї пропозиції також була запущена онлайн.

      Таким чином, у період з 2018 по 2023 рік ми змогли завершити

      - 4 житлові комплекси,

      - 27 нових житлових будинків,

      - 831 квартиру для соціального найму

      - 900 модернізацій у квартирах, що належать міській раді та STBS,

      - 1 500 ремонтів в рамках пропозиції "квартира за ремонт".

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!