Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Щецін знову в авангарді

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Щецін знову в авангарді

      Останніми роками ми спостерігали динамічний розвиток ключових інфраструктурних інвестицій у Щеціні та воєводстві. Він покращив транспортну доступність та інвестиційний потенціал регіону. На хвилі цих змін розвивався і місцевий ринок складської нерухомості. З 2016 року його обсяг збільшився аж у шість разів! Згідно з останнім звітом міжнародного консалтингового агентства Cushman & Wakefield, зʼявилася можливість для залучення подальших інвестицій.

      Шанс на нові інвестиції такого роду є тим більш реальним, що земля, яку отримали девелопери, дозволить побудувати до 900 000 кв. м складських і логістичних площ.

      Вже кілька років поспіль Щецін все частіше привертає увагу інвесторів, які шукають нові локації для інвестування в складські приміщення. Цей сектор є відносно молодим ринком, який динамічно розвивається, - каже Пьотр Кшистек, мер Щеціна, - Ми вітаємо і йдемо назустріч очікуванням підприємців з розпростертими руками, пропонуючи їм всебічну підтримку на кожному етапі інвестиційного процесу. Привабливе розташування міста та широкий доступ до висококваліфікованих кадрів сприяють тому, що Щецін стає цікавим місцем для діяльності, орієнтованої на сучасні бізнес-послуги.

      Початок розвитку складського ринку в Щеціні був непростим і вимагав багато ретельної роботи. У 2008 році був запущений перший сучасний складський проєкт Prologis Park Szczecin (зараз Mapletree Park Szczecin, 41,8 тис. м2). З 2013 року ринок почав динамічно розвиватися. Відтоді пропозиція послідовно зростала з року в рік. Проривним став 2017 рік, тобто рекордний річний приріст пропозиції - майже 325 300 м2. Сюди увійшли два важливі для регіону проєкти BTS: розподільний центр Zalando, побудований компанією Goodman у Грифіно (130 000 м2), і склад, побудований компанією Panattoni для світового гіганта електронної комерції Amazon, площею 161 500 м2. На сьогоднішній день Accolade є найбільшим інвестором у Щеціні з точки зору складських площ. Park Szczecin I - це не тільки сучасний логістичний центр, але й приклад виняткового інвестиційного проєкту на постіндустріальному майданчику.

      Нині Щецін і регіон все більше привертають увагу іноземних інвесторів, особливо з Німеччини та Скандинавії. Згідно з травневими даними Центрального центру економічної інформації, в столиці воєводства і тільки в Західнопоморському воєводстві налічується 1 472 компанії з німецьким, данським, фінським, норвезьким і шведським капіталом.  Більше того, їхня активність постійно зростає - з компаній, що працюють зараз, понад 400 були створені між 2018 і 2022 роками, що майже на 40% більше, ніж за попередні п'ять років. Інвесторів з Німеччини та скандинавських країн приваблює географічна близькість Польщі, а також факт давньої та успішної ділової активності інших суб'єктів господарювання з цих країн. Щецін і регіон розташовані на привабливому перетині логістичного ланцюга поставок, що веде "до" і "з" Німеччини, Скандинавії та решти Польщі. Таке розташування є абсолютною перевагою для регіону з точки зору розміщення західних інвестицій.

      Ця перевага ще більше посилюється доступом до всіх видів транспорту, що полегшує транзит товарів між Південною Європою та країнами Балтійського моря. Тут перетинаються міжнародні автомобільні, морські та залізничні транспортні шляхи, а хороша інфраструктура забезпечує прямий доступ до європейської системи автомагістралей зі Скандинавії до Південної та Південно-Східної Європи, а також із Західної Європи до країн Балтії та Азії, - пояснює Адріан Семан, старший науковий консультант департаменту промислової та логістичної нерухомості компанії Cushman & Wakefield.

      Найважливішою дорожньою інвестицією, яка зараз реалізується, є швидкісна автомагістраль S6, яка з'єднає Щецінську агломерацію, Центральне Помор'я та Тримісто, що позитивно вплине на логістичну та економічну інтеграцію регіонів на півночі Польщі. Протягом наступного десятиліття Щецін і весь регіон також отримають доступ до нових швидкісних автомагістралей S10 і S11, які скоротять час на поїздки на роботу і покращать транспортне сполучення з найбільшими агломераціями в центральній і південній частинах країни.

      Розвиток транскордонної логістики та сучасної транспортної мережі, а також наявність інвестиційних земельних ділянок сприяють динамічному зростанню складського ринку в Щеціні та Західній Померанії.

      В даний час це сьоме за величиною місце розташування складів в країні. Пропозиція цього типу інвестицій в регіоні вже сягає 1,15 млн кв. м площі, з яких 85% складають інвестиції, реалізовані протягом останніх шести років, а майже 35% - у 2021-2022 роках, - коментує Пауліна Махаловська, юрист Агентства з питань промисловості та логістики.

      Більшість проєктів повністю здані в оренду, хоча у 2022 році спостерігалося збільшення доступності складських приміщень внаслідок зростання девелоперської активності, в тому числі спекулятивної пропозиції. Наразі, за даними Cushman & Wakefield, 94 000 кв. м складських площ залишаються на стадії будівництва.

       

      Інвестиції девелоперів у Західнопоморському регіоні зосереджені в кількох стратегічних місцях, трьома з яких є Щецін, Голенюв та Старґард. Щецін, включаючи райони Домбє і Залом, приваблює компанії з різних галузей, зокрема, компанії з логістики, дистрибуції та електронної комерції, багато з яких обслуговують скандинавські ринки. З іншого боку, Голенюв обирають переважно логістичні компанії, в той час як Старґард, розташований на дорозі S10, представляє особливий інтерес для виробничих компаній завдяки наявності працівників та попереднім промисловим традиціям.

      Однак інвестиції в транспортну інфраструктуру та соціально-економічний розвиток субрегіонів воєводства означають, що карта девелоперських проєктів розширюється за рахунок нових локацій, таких як Кошалін, Колбасково та Новогард. Згідно з даними компанії Cushman & Wakefield, на початку 2023 року у всій Західній Померанії налічувалося 18 комерційних промислових та логістичних проєктів. Беручи до уваги також поточні та заплановані інвестиції, це число зростає до понад 30 таких проєктів. Однак це не вичерпує інвестиційний потенціал регіону. Подальші інвестиції в інфраструктуру дають можливість створювати нові міні-промислові та логістичні хаби, що посилить розвиток Західної Померанії та призведе до створення нових робочих місць, підсумовує Даміан Колата.

      Більш детальну інформацію можна знайти в останньому звіті Cushman & Wakefield "На хвилі розвитку логістичного та складського бізнесу в Західнопоморському регіоні". Дослідження було представлено під час галузевої зустрічі "Вантажні аеропорти та розвиток логістичної галузі в Щеціні". Конференція була організована Агенцією розвитку та метрополії Щеціна.

      Повний звіт можна завантажити за посиланням: https://industrial.pl/

      Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) - провідна світова консалтингова компанія, що надає послуги орендарям і власникам комерційної нерухомості. Cushman & Wakefield - одна з найбільших у світі консалтингових компаній у сфері нерухомості, яка налічує близько 52 000 співробітників у 400 офісах у 60 країнах світу.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!