Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      17°

      Революція на колії змінює Щецін

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Революція на колії змінює Щецін

       

      Збільшення використання міського транспорту з низьким рівнем викидів та покращення технічного стану трамвайних маршрутів є основними цілями проєкту "Реконструкція трамвайних колій у Щеціні - етап ІІ".

      Щецін має одну з найрозвиненіших трамвайних мереж у Польщі. Довжина однієї колії становить 119 км. Щецінські трамваї перевозять 65 мільйонів пасажирів на рік.

      - Другий етап революції на колії включає вісім завдань та 23 км колії, які є ключовими для функціонування міста", - повідомляє Войцех Яхім, прес-секретар Tramwaje Szczecińskie. - Вартість інвестицій: 592,5 млн злотих, з яких 356,2 млн злотих - це фінансування ЄС.

      Заявником та бенефіціаром проєкту є муніципалітет Щеціна, а компанія Tramwaje Szczecińskie відповідає за його реалізацію (субінвестор).

      Основні цілі Революції на колії:

      • збільшення використання міського транспорту з низьким рівнем викидів,

      •  покращення технічного стану трамвайних маршрутів

      •  об'єднання трамвайних колій в одну цілісну мережу трамвайних маршрутів.

      Перелік завдань проєкту "Реконструкція трамвайних колій у Щеціні - ІІ етап":

      1. Реконструкція трамвайних колій разом з контактною мережею

              - в межах вул. Неподлеглості - пл. Жовнежа Польського - вул. Визволеня - пл. Родла до Рондо Гедройця

              - в межах вул. Коллонтай - вул. Асника - петля Небушево

              - в межах вул. Жовнежа Польського - вул. Холду Пруського - вул. Матейкі - вул. Пілсудського (до пл. Родла). 2.

      2. Розширення та реконструкція дорожньої системи на проспекті Повстанців Великопольських для виконання завдання під назвою "Реконструкція залізничної колії та контактної мережі вздовж проспекту Повстанців Великопольських до терміналу в Поможанах з розширенням терміналу.

      3. Реконструкція залізничної колії разом з повітряною лінією вздовж вулиці Набжеже Велецького на рівні вулиць Подвале - Колумба - Хмелевського - Смолянської - Будзишинської - до стрілочних переводів перед петлею Поморжани та вздовж вулиці Нової від залізничного віадука - площі Ратушової - вулиці Дворцової на рівні готелю "Новотель", разом з додатковим з'єднанням під віадуком.

      4. Реконструкція залізничного полотна та повітряної лінії на площі Шарих Шерегув.

      5. Реконструкція залізничного полотна та повітряної лінії на перехресті Вишинського.

      6. Реставрація випрямляючої підстанції Колумба.

      7. Будівництво випрямляючої підстанції Хмелевського.

      8. Реконструкція підстанції Кашубська.

      Другий етап «Революції на колії розпочався у 2020 році з реконструкції розв'язки Шарих Шерегув. Сьогодні залишилося виконати два з восьми завдань.

      - Трамваї їздять швидше і тихіше, - каже Войцех Яхім. - Підвищення привабливості залізничного транспорту призводить до зменшення частки приватних автомобілів у транспорті, а отже, до зменшення негативного впливу транспорту на навколишнє середовище та умови життя мешканців.

      Остання пряма - Поможани

      Два незавершені завдання стосуються напрямку Поморжани. Обсяг робіт, пов'язаних з реконструкцією колії та повітряної лінії на вулицях Набжеже Валецке, Нова, Дворцова, Колумба, Хмелевського, Смолянська, пр. Повстанців Великопольських та продовженням петлі на Поможани, є величезним. Йдеться не лише про модернізацію 12 кілометрів колії, але й про підвищення безпеки пішоходів, велосипедистів та пасажирів громадського транспорту. В рамках робіт реконструюється підземна інфраструктура, а також всі елементи дорожньої частини, тротуари та освітлення.

      Головний підрядник, краківська компанія ZUE SA, передбачає, що роботи на вулицях Колумба та Хмелевського будуть завершені у третьому кварталі 2024 року. Трамваї почнуть курсувати через Колумба до кінцевої станції Поморжани у вересні. Відкриття руху заплановано на кінець вересня/початок жовтня.

      - Реконструкція проспекту Повстанців Великопольських розпочнеться найпізніше у вересні. Тут роботи планується завершити у липні 2025 року, - розповідає Войцех Яхім. - Завдання включає реконструкцію трамвайної колії по всій довжині проспекту Повстанців Великопольських

      Поморянська трамвайна колія буде розширена до площі 1,75 га (в даний час 0,73 га). Колії та платформи (5 одиниць) матимуть довжину 1350/520 метрів відповідно (зараз 610/130 метрів). Всередині буде побудована автостоянка, а сама петля буде обладнана спільною трамвайною та автобусною платформою, відстійною колією, місцями для паркування автобусів, соціальною будівлею для водіїв та водіїв автобусів, а також міськими туалетами.  Після реконструкції колій на петлі з кожної колії можна буде вийти у двох напрямках (вул. Повстанців Великопольських та вул. Колумба).

      Крім того, на віадуку над залізничною лінією № 406 буде створена трамвайна зупинка, яка з'єднає транспортну систему з Щецінською міською залізницею (Szczecińską Koleją Metropolitalną).

      - Революція на колії дозволяє об'єднати вже відремонтовані колії в одну цілісну мережу трамвайних маршрутів, виконаних з використанням сучасних і передових технологій з високими експлуатаційними параметрами, додає Яхім. - Підвищення привабливості залізничного транспорту допомагає переманити пасажирів з індивідуального транспорту, тим самим зменшуючи негативний вплив транспорту на навколишнє середовище та умови життя мешканців.

      Проєкт "Реконструкція трамвайних колій у Щеціні - ІІ етап" співфінансується в рамках Операційної програми "Інфраструктура та навколишнє середовище 2014-2020", ПРІОРИТЕТ: VI Розвиток колективного транспорту з низьким рівнем викидів у містах, ЗАХІД: 6.1 Розвиток громадського колективного транспорту в містах та включений до фінансування в наступній фінансовій перспективі з програми FENIKS 2021-2027 - ЗАХІД FENX.03.01 Міський транспорт.

      Чудове перетворення вулиці Шафера (Wielka odmiana ulicy Szafera)

      В останні роки Щецінські трамваї здійснили ще одну важливу інвестицію в трамвайну інфраструктуру. Йдеться про реконструкцію вулиці Шафера.

      Перший етап був завершений у 2021 році. Інвестиція охопила ділянку від проспекту Войска Польського до перехрестя з вулицею Ромера - довжиною близько 1,2 км. Були створені дороги з двома двосмуговими проїжджими частинами, а також абсолютно нова двостороння трамвайна колія, пристосована для руху автобусів громадського транспорту. Вздовж проїжджої частини прокладено тротуари та велодоріжки.

      - Поблизу спортивно-розважального комплексу також було створено нову трамвайну та автобусну зупинку. Він має чотири трамвайні платформи, кожна довжиною 90 метрів, та автостоянку на 141 місце, - зазначив Войцех Яхім, прес-секретар Tramwaje Szczecińskie.

      Перший етап реконструкції вулиці Шафера був реалізований в рамках проєкту "Будівництво нових трамвайних маршрутів у Щеціні". Вартість: 125 млн злотих брутто. Інвестиція отримала співфінансування з Операційної програми "Інфраструктура та навколишнє середовище 2014-2020".

      Реконструкція вул. Шафера ІІ та ІІІ етап. (Przebudowa Szafera II i III etap)

      В даний час ведеться будівництво "Реконструкція вулиці Шафера (від проспекту Войска Польського до вулиці Сосабовського), ІІ та ІІІ етапи - реконструкція вулиці Шафера від перехрестя з вулицею Ромера та вулицею Модра до вулиці Сосабовського".

      Роботи розпочалися в лютому 2023 р. Будується дорога до вул. Сосабовського/Тачака, а також трамвайна колія, велодоріжка та тротуари. Після завершення будівництва безперервна ділянка двосмугової дороги з двостороннім рухом з'єднає вулицю Кшивоустого через вулицю 26 Квітня, вулицю Тачака з проспектом Войска Польського. Це суттєво змінить транспортне сполучення в районі вулиці Широкої, доступ до Безжеча та житлового масиву Завадзкі. Трамвайні лінії з ліквідованої петлі Кшеково будуть обслуговуватися петлею ЖК Завадського. Трамвайна мережа збільшиться майже на 2 тисячі метрів колії, буде створено три автобусні та трамвайні зупинки, одну трамвайну зупинку та дві автобусні зупинки.

      - Рух трамваїв з боку вулиці Жовнерської до кінцевої зупинки ЖК Завадського буде можливий вже на початку літа, а вся інвестиція має бути завершена в лютому 2025 року - повідомляє Войцех Яхім, прес-секретар компанії Tramwaje Szczecińskie.

      Підрядником інвестиції є Консорціум компаній - TORMEL Sp. z o.o. та STANLED I Sp. z o.o. Вартість контракту: 102 млн злотих.

      I етап «Революції на колії»

      I етап «Революції на колії» розпочався у 2012 році під назвою «Будівництво та реконструкція колії в Щеціні». Було відремонтовано 19 кілометрів колії (разом з модернізацією та розширенням повітряної лінії, модернізацією та розширенням станційної колії, сигнальним освітленням).

      В рамках цього проєкту були виконані наступні завдання:

      1. укладання колії біля Брами Портової;

      2. виділення колії на проспекті Пястув;

      3. виділення колії на вул. Вавжиняка;

      4. розвороти на перехресті проспекту Богатерув Варшави та вулиці Ягеллонської

      5. виділення колії на вул. Енергетиків та вул. Гданської разом з реконструкцією петлі - трамвайної лінії Басен Гурнічи;

      6. модернізація трамвайного депо в Поґодно.

      Вартість: 285 млн злотих, фінансування ЄС - 176,6 млн злотих.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!