Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Інвестиційна трансформація Щеціна: Як історія повернулася на круги своя

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Інвестиційна трансформація Щеціна: Як історія повернулася на круги своя

      Простори для культурних, освітніх та спортивних заходів, а також місця для розваг та відпочинку. Про ці інвестиції було багато сказано і написано. Кожна з них має свій характер, але їх об'єднує те, що у своїй новій формі вони пов'язані з історією Щеціна та кількома поколіннями мешканців нашого міста.

      Історична вілла

      Старовинна вілла Ленца (Willa Lentza), побудована в кінці 19 століття, є новою культурною інституцією. Будівля, розташована на проспекті Войска Польського, пройшла комплексний консерваційний ремонт. Роботи включали не лише модернізацію самої будівлі та пристосування її інтер'єрів до проведення широкого спектру культурних заходів. Перш за все, інвестиція передбачала ретельну консервацію та відновлення автентичної атмосфери резиденції власника фабрики другої половини 19 століття. Комплексна програма консерваційних робіт включала, зокрема, роботи з вітражами, елементами з дерева та природного каменю, а також декоративними елементами. Зовнішній простір у вигляді саду також отримав нове життя.

      Знакова сцена з новим виглядом

      Палац культури Слов'янін (Dom Kultury Słowianin), який працює з кінця 1960-х років, з роками став культовим місцем. Це одне з характерних місць на карті Щеціна, де на сцені виступали відомі польські та іноземні рок-гурти. Сама будівля, розташована на вулиці Коженьовського, в якій знаходиться ПК "Слов'янін" (DK Słowianin), нещодавно зазнала значної модернізації. Ремонтні роботи в основному стосувалися верхнього поверху, який був повністю перебудований. Він був комплексно перебудований.

      В результаті робіт з'явився новий концертний зал, приміщення для артистів, офісні та конференц-зали, а також заклади громадського харчування. Крім того, було проведено програму консерваційних робіт, включаючи реставрацію фасаду будівлі з керамічної цегли.

      Новий виставковий простір

      Музей техніки і зв'язку  (Muzeum Techniki i Komunikacji) є обов'язковим для відвідувачів нашого міста. У старому трамвайному депо на вулиці Нємєжинській відвідувачі можуть знайти пам'ятні речі з транспортної та автомобільної історії Щеціна, колишньої Польської Народної Республіки або навіть вироби двох поколінь Щецінської родини Стоуверів. У 2022 році музей був розширений за рахунок додаткової площі. Будівля на вулиці Нємежинській була комплексно відремонтована. У приміщеннях було зроблено капітальний ремонт. Тепер у них розмістилися додаткові виставкові зали, а також навчальні аудиторії та адміністративні приміщення. Паралельно з реконструкцією будівлі було добудовано виставковий зал. Це дозволило облаштувати новий вхід до музею, гардероб, рецепцію та виставкову зону з можливістю розвішування експонатів. Саме в нових просторах створено музейний мотоекспериментаріум, де за допомогою 15 інтерактивних станцій відвідувачі можуть дізнатися, як влаштовані транспортні засоби або як дбати про безпеку на дорозі.

      Найкрасивіша літня естрада в країні

      Літній театр ім. Г. Майданець (Teatr Letni im. H. Majdaniec), розташований у південно-західній частині парку Каспровича, є місцем проведення великих концертів за участю зірок, святкувань та місцевих заходів, а також звичайних зустрічей у незвичному оточенні. Витоки цього місця сягають 1930-х років. За останні роки воно зазнало значних змін. Сцену та глядацьку залу було розширено. Характерна залізобетонна арка була відреставрована і законсервована, а також побудований новий навіс. Важливо, що була встановлена сучасна система сценічних технологій. Вона включає в себе підсвічування майданчика, додаткове освітлення, підйомники для швидкого встановлення декорацій та звукову систему.

      Чорна перлина

      Нові криті трибуни та розширений тренувальний комплекс характеризують одну з найбільших інвестицій, здійснених у Щеціні за останній час. Міський стадіон ім. Флоріана Кригера зазнав величезних змін. Стара споруда на вул. Твардовського була знесена. На місці об’єкту був побудований сучасний спортивний комплекс з усіма зручностями для спортсменів, адміністративного персоналу, вболівальників та ЗМІ.

      Завдяки виразному фасаду новий стадіон вже під час будівництва охрестили "чорною перлиною". Важливо, що інвестиції включали в себе будівництво тренувальних приміщень. Дитячо-юнацький тренувальний центр - це окрема будівля з роздягальнями, оздоровчими та тренувальними залами. Навколо стадіону також були побудовані тренувальні поля, в тому числі одне всесезонне поле, що складається з надувного залу для проведення занять і тренувань в осінньо-зимовий період.

      Відпочинок та освіта, пов'язані з водою

      Фабрика води (Fabryka Wody)- це водний освітній парк, створений у місці, яке асоціюється з відпочинком на воді у багатьох поколінь мешканців Щеціна. Озеро Гонтинка, а ще раніше - довоєнне озеро Груне Візе, приймало натовпи відвідувачів, які прагнули водних розваг. Фабрика води в її новому вигляді, що поєднує відпочинок, розваги та освіту, дозволить продовжити цю традицію.

      Наразі будівництво завершено і незабаром відбудеться довгоочікуване відкриття всього комплексу, який розділений на кілька зон. Крита зона аквапарку складається з 14 критих басейнів, включаючи басейни для відпочинку з масажерами і шезлонгами та спортивний басейн. Також є 2 водні печери, водний майданчик, 4 гідромасажні ванни, 6 критих гірок, інтерактивна ігрова кімната та кімната головоломок. Протягом літнього сезону буде доступна зона відкритого басейну, що складається з 2 басейнів, водного ігрового майданчика та 5 відкритих гірок. Для дітей буде облаштовано інтерактивний ігровий майданчик. Буде доступний пляж та багатофункціональний ігровий майданчик з піщаним покриттям.

      Саунарій, розташований на 3 поверхах, має 16 саун - кожна з яких виділяється унікальним дизайном. У сауні "Гавана" ви зможете відчути карибський клімат, сауна "Райський острів" перенесе вас на екзотичний пляж, а сауна "Вулкан" дозволить вам відчути себе біля підніжжя гарячого вулкану. Саунарій також включає в себе масажні кабінети, пивні ванни, кімнати відпочинку, доріжку Кнайпа, терасу сауни, соляну вежу, басейни для охолодження та крижаний грот.

      Для спортсменів і неспортсменів підготовлений скеледром з маршрутами різної складності. Також є боулінг і амфітеатр, який взимку перетворюється на ковзанку з льодовою доріжкою.

      Натомість в освітньому центрі Фабрика води (Fabryka Wody) всі бажаючі зможуть здійснити незвичайну подорож з космосу в глибини морів та океанів, дізнатися про історію нашої цивілізації та багато цікавого про людський організм. Завдяки 6 тематичним блокам, наповненим мультимедійними та наочними експонатами, кожен надихнеться відкрити для себе таємниці науки. Відвідувачів супроводжуватимуть віртуальні гіди у вигляді відомих ютуберів. Також працюватимуть лабораторії та водний майданчик, де можна буде створювати веселку та хмари, будувати дамбу та спускати на воду кораблик.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!