Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      ЕкоГенератор має важливе значення для Щеціна

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      ЕкоГенератор має важливе значення для Щеціна

      Рішення про будівництво ЕкоГенератора, тобто заводу з термічної переробки побутових відходів у Щеціні, було ретельно обдумано міською владою. Сьогодні, після шести років роботи заводу, можна з повною відповідальністю сказати, що всі передбачувані ефекти були досягнуті, оскільки є багато переваг від сучасної переробки відходів. Перш за все, мова йде про захист навколишнього середовища, а також про виробництво дешевшої енергії для Щеціна.

      Завдяки тому, що в Щеціні є сміттєпереробний завод, тобто ЕкоГенератор, змішані відходи, зібрані від мешканців міста, не потрапляють на сміттєзвалища і не наражають навколишнє середовище на пов'язані з цим ризики. До ЕкоГенератора надходять побутові відходи, змішані відходи та сміття, що не придатне для переробки. Відходи з муніципалітету Щеціна, а також їх збір на основі угод, укладених між муніципалітетом та іншими муніципалітетами, спеціалізованими об'єднаннями муніципалітетів, - це потік приблизно 70 відсотків відходів, які термічно утилізуються на заводі, відновлюючи енергію. Решта 30% відходів - це так звані комерційні відходи, які надходять від різних постачальників, але тільки з території Польщі.

      ЕкоГенератор розташований на Острові Грабовського в Щеціні і працює з грудня 2017 року.

      - Реалізації інвестиції передував відкритий соціальний діалог, який уможливив використання взаємоприйнятних і найсучасніших рішень. Це завод, який відновлює енергію в процесі термічної утилізації побутових відходів в екологічно безпечний спосіб, виробляючи електричну та теплову енергію. Це також один з найсучасніших сміттєспалювальних заводів у Європі, що використовує так звану мокру систему очищення димових газів, - сказала Анна Фолькман, прес-секретар ZUO.

      Маючи власний термічний сміттєспалювальний завод у своєму місті, мешканці Щеціна платять менше за утилізацію відходів. Плата за прийом відходів компанією ЕкоГенератор для муніципалітету Щеціна вже кілька років поспіль незмінно становить 300 злотих нетто за тонну. Цей тариф щонайменше на 50 відсотків нижчий від тарифу, що діє на комерційних об'єктах у регіоні. Саме таку ціну ЕкоГенератор може підтримувати, виробляючи енергію з відходів.

      Досягнута максимальна ефективність

      У 2018 році, в перший рік своєї роботи, сміттєспалювальний завод у Щеціні прийняв на утилізацію понад 114 000 тонн відходів. Вони були доставлені на завод більш ніж 7 500 партіями. На максимальну потужність завод вийшов у 2022 році. На той час ЕкоГенератор прийняв на термічну утилізацію майже 176 000 тонн відходів, які надійшли в рамках приблизно 14 000 поставок. Це стало можливим після отримання інтегрованого дозволу в жовтні 2021 року.

      У грудні 2023 року виповнилося шість років з моменту введення ЕкоГенератора в експлуатацію.  За цей час завод виробив понад 492 000 МВт-год електроенергії та майже 3,6 млн ГДж теплової енергії завдяки переробці понад 928 000 тонн відходів.

      Енергія для Щеціна

      Сміттєпереробний завод є одним із стовпів програми ЕНЕРГІЯ міста Щецін, яка має на меті збільшити використання власних джерел енергії та в кінцевому підсумку досягти енергетичної самодостатності міста. Щецін вже є лідером у сфері енергетичної самодостатності серед великих міст.

      - У 2023 році завдяки використанню відновлюваних джерел енергії та власному виробництву енергії місто заощадило 16 мільйонів злотих. Майже 8 мільйонів злотих економії було отримано завдяки виробництву електроенергії саме в процесі термічної утилізації відходів; решта суми - це економія від електроенергії, яка не купується, а виробляється з OZE , - додала Анна Фолькман.

      Завдяки збільшенню частки власних джерел енергії місто уникло колосальних витрат на електроенергію і стало значною мірою незалежним від зовнішніх факторів. Послідовне впровадження нових рішень та інвестиції у відновлювані джерела енергії забезпечать Щеціну безпеку постачання та впевненість у відсутності дефіциту енергії, а у випадку з OZE - турботу про навколишнє середовище.

      ZUO відіграє величезну роль у цьому процесі. Знаковою подією, яка відбулася у 2022 році, стало отримання концесії на торгівлю електроенергією від Президента Управління з регулювання енергетики, що дозволило станції брати участь у тендерах на продаж електроенергії (раніше весь обсяг виробленої електроенергії надходив до Польської електромережі).

      В результаті, протягом усього 2023 року, серед іншого, енергія, необхідна для живлення вуличних ліхтарів і світлофорів у Щеціні, а також для роботи Щецінського науково-технологічного парку, вироблялася на ЕкоГенераторі.

      Ця діяльність здійснювалася в рамках вищезгаданої програми "ЕНЕРГІЯ міста Щецін" і триває донині. Контракт на 2024 рік з Технопарком Помор'я був підписаний наприкінці жовтня 2023 року, а через місяць він був укладений з Міським управлінням доріг і транспорту Щеціна. Новим постачальником електроенергії від ЕкоГенератора у 2024 році є Tramwaje Szczecińskie Sp. z o. o. - що живить шість випрямних станцій: "Piotra Skargi", "Gontyny", "Gdańska", "Rugiańska", "Kaliny", "Piesza" та Щецінська автобусна компанія "Klonowica" Sp. z o. o. - зарядні станції для електробусів на вул. Коллонтай, вул. Овочовій та вул. Колумба.

      Крім електроенергії, завдяки термічній утилізації відходів, ZUO також виробляє теплову енергію. Від початку роботи ЕкоГенератора тепло, вироблене на заводі, надходить до Щецінської компанії централізованого теплопостачання, а отже, до кранів та радіаторів мешканців Щеціна.

      Відкритий для мешканців

      Восени 2022 року ми вперше після пандемії відновили освітні візити на нашу станцію. Відтоді вони відбуваються періодично і користуються великою популярністю серед груп різного віку. Протягом 2023 року 1 242 особи відвідали нашу установку в рамках 61 візиту.

      - Кожен візит складався з теоретичної частини та екскурсії інсталяцією на свіжому повітрі.  Минулого року ми вперше організували "Суботу на ЕкоГенераторі", тобто екскурсію установкою для окремих мешканців, а минулого тижня, 24 лютого, установку також вперше можна було відвідати в рамках святкування 11-го Міжнародного дня екскурсовода, - розповіла Анна Фолькман.

      Вона додала, що протягом року мешканці міста можуть "познайомитися" з ЕкоГенератором під час низки міських заходів на свіжому повітрі. Бульварове, Фестиваль молодих талантів або Ілюмінації Щеціна - це лише деякі з тих, з якими ми співпрацюємо щороку.

      Плани розвитку

      ZUO все ще має низку цілей і конкретних планів щодо розвитку своєї діяльності, пов'язаної з відходами та енергією. Серед них, наприклад, будівництво нового заводу поблизу ЕкоГенератора у співпраці з Західнопоморським воєводством.

      Цей об'єкт забезпечить Щецінську агломерацію з точки зору управління медичними та ветеринарними відходами, для яких у регіоні немає потужностей, здатних задовольнити потреби лікарень та інших медичних установ Західнопоморського воєводства.

      Під час майбутньої березневої конференції для органів місцевого самоврядування "Енергетична незалежність міст і муніципалітетів 2024", яка відбудеться в Щеціні, ми на власному прикладі розповімо про те, як термічна установка для утилізації муніципальних відходів, спираючись на свої ресурси та досвід, може стати основою для виконання завдань муніципалітету та вирішення його проблем. Така установка, як ЕкоГенератор, може також використовувати свій потенціал для створення інших об'єктів, що виробляють енергію, і стати важливим елементом, який дозволить муніципалітету стати енергетично самодостатнім у майбутньому.

      - Це буде завод з термічної утилізації медичних та ветеринарних відходів. Запуск заводу, який планується потужністю до 5 000 тонн, відбудеться наприкінці 2027 - на початку 2028 року, зазначила Анна Фолькман.

      Ми будемо тримати вас в курсі того, що відбувається на ЕкоГенераторі, на сайті www.ecogenerator.eu та на наших сторінках у соціальних мережах.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!