Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      17°

      #ЧитанняРулить!

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      #ЧитанняРулить!

      Стартувала перша в Польщі потужна кампанія місцевого самоуправління, спрямована на пропагування читання. Союз польських митрополій, тобто 12 найбільших польських міст, у тому числі Щецін та Фонд масового читання, показують, чому читання має можливість  покращувати світ.

      #ЧитанняРулить: це зусилля над собою, яке ми любимо, воно допомагає людині розвиватися, затягує. Як спорт. І, як і у випадку зі спортом, майбутні канікули – чудовий час для читання. #ЧитанняРулить: тренує наш розум, тримає нас «у формі»: інтелектуально, соціально та емоційно, роблячи нас врівноваженими, здоровими та компетентними! Президенти дванадцяти польських метрополій виступають у ролі послів читання – вони запрошують на напівприватну розмову, діляться своїми літературними смаками, демонструючи, що #ЧитанняРулить! 

      Спільне особисте прагнення мерів найбільших польських міст популяризувати читання є виразом турботи про розвиток їхніх мешканців.

      – Читання важливе з багатьох причин. Говорячи про це, слід звернути увагу на елементи, які так часто не згадуються – наприклад, те, що читання художньої літератури підвищує нашу емпатію. Емоційний інтелект, готовність спробувати зрозуміти іншу людину, компетентність розібратися в її емоціях - це, зрештою, у часи війн та конфліктів справа невимовної важливості. Мешканці Щеціна, як громадяни міст на кордоні культур, усвідомлюють цю цінність, мабуть, як ніхто інший. Давайте читати - якщо не для знань - то щоб краще розуміти один одного! Щецін переконливо долучається до кампанії #ЧитанняРулить, – впевнено говорить Пьотр Кшистек, мер Щеціна

      Кампанія #ЧитанняРулить – це перша така потужна та масова заангажованість вищої місцевої влади Польщі в справі популяризації читання.

      - У світлі подій останніх місяців ми дійшли висновку, що сьогодні, як ніколи раніше, ми повинні, окрім необхідних тимчасових заходів, запровадити сильні довгострокові дії, що створюють основи відкритого, демократичного та компетентного суспільства, адже дослідження показують, що люди, які читають - створюють саме такі суспільства. Тому, як група з дванадцяти мерів міст, ми переконуємо всіх читати в один голос. Не для краси, а для демократії, науки та соціального розвитку наших громадян, міст і країни. Тому що #ЧитанняРулить! – пояснює Тадеуш Трусколаскі, мер Білостока, голова правління Союзу польських митрополій.

      - рівень читання в Польщі тривожно низький; ми читаємо набагато менше, ніж наші сусіди. У світлі наявних досліджень збільшення кількості читачів призведе до збільшення потенціалу нашої економіки, інновацій та сили нашої демократії. Тому вона має бути серед найважливіших пріоритетів кожної впливової людини – чи це керівник компанії, який піклується про читацьку аудиторію співробітників та їхніх сімей, чи державні чиновники, які впливають на різні сфери нашого життя, чи батьки, які виховують дітей. Фонд масового читання вже кілька років працює над тим, щоб підняти тему виведення читацької аудиторії в ранг одного з найважливіших викликів для сучасної Польщі, тому з великою радістю ми спільно створюємо кампанію #ЧитанняРулить. Сподіваємося, що залучення мерів міст стане потужним імпульсом для активізації нашої діяльності, запрошуємо всіх і кожного, кому не байдуже майбутнє наших громад, приєднатися до проекту, – підсумовує Марія Дескур, президент Фонду масового читання, завідувачка «Видавництва «Словне».

      Спільноти людей, які читають, створюють сильнішу економіку та громадянське суспільство, активно творять своє майбутнє. Дослідження ОЕСР показують, що читання підвищує шанси дітей на успішність школі, а отже, і на професійний успіх. Доведено, що читання зменшує статусні відмінності, що якщо дитина охоче читає, цей факт матиме більший вплив на її успіх, ніж середовище, з якого вона походить. Також доведено, що спільне читання з батьками сприяє соціально-емоційному розвитку дітей, а читання художньої літератури підвищує нашу емпатію. Сьогодні читання називають найважливішим фактором підтримки сталого розвитку, тому #ЧитанняРулить.

      Кампанію супроводжують фільми, в яких мери міст розповідають про прочитані книжки, а також розкривають приватні елементи своїх звичок – ми дізнаємося, хто з них загинає сторінки, хто читає у ванні, а кому друзі не повернули книжки.

      Що читає мер Щеціна Пьотр Кшистек? Яка його улюблена книжка дитинства? За яким книжковим героєм він подорожує по Європі? Чи він віддає перевагу - бібліотеці чи книгарні? Які жанри йому до вподоби - біографії чи фентезі? Будь-хто може про це дізнатися на:

      https://www.youtube.com/watch?v=Qrc4FXSql6E&list=PLFNu79auiRnzfNStrCkQNh64rSn4DP0YB&index=11

      Фонд масового читання та Союз польських метрополій, тобто дванадцять польських метрополій: Бялисток, Бидгощ, Гданськ, Катовіце, Краків, Люблін, Лодзь, Познань, Жешув, Щецін, Варшава та Вроцлав – усі разом – запрошують вас до великої спільної роботи з підвищення читацької аудиторії в Польщі. У містах уже багато чого відбувається, але читацька діяльність буде посилюватися та будуть запроваджуватись нові ідеї. За наміром організаторів, кампанія має стати відправною точкою для гігантських довготривалих спільних зусиль, розмов, дебатів та роботи з метою розширення кола читачів у Польщі. Запрошуються всі бажаючі: батьки, діти, вчителі, бібліотекарі, посадові особи місцевого самоврядування, установи, підприємства та громадські організації.

      Усі деталі щодо акції #ЧитанняРулить можна знайти, серед іншого, на https://fpc.org.pl/czytanie-rzadzi/

      Низька читацька аудиторія в Польщі – проблема кожного з нас!

       

      Щецінським любителям почитати також є з чого вибрати! Міська публічна бібліотека роками влаштовує різноманітні заходи та акції, пов’язані з популяризацією читання, серед яких буквально кожен знайде щось для себе. Маленька книжка – велика людина, Книжкові дискусійні клуби, Щецін читає, Свята з книгою чи літературний фестиваль OKOlice – це лише частина заходів, які проводять працівники муніципальних бібліотек. Завдяки їм читацька аудиторія Щеціна процвітає, залучаючи більше шанувальників різноманітних жанрів літератури. Вся детальна інформація про поточну діяльність Муніципальної публічної бібліотеки, включаючи, але не обмежуючись, заходи та зустрічі з авторами, доступна, серед іншого, на веб-сайті установи: https://mbp.szczecin.pl/.

      Про те, що в Щеціні більше читають, свідчать і зміни, які відбуваються в самих будівлях наших бібліотек. За останні роки в місті відчинили двері більше бібліотек. Сучасні приміщення, які відповідають вимогам сучасних читачів. Оснащені новітнім мультимедійним обладнанням та багатими бібліотечними фондами, бібліотеки є справжнім раєм для Щецінських «книжкових хробаків»  (і не тільки!).

      Також варто згадати муніципальну програму, що діє в Щеціні під назвою «Пропагування читання та Щецінської літератури». Її головна мета – не лише популяризація читання, а й поповнення видавничого ринку найамбітнішими творами сучасної польської літератури. Завдяки проведеним заходам можна також підтримувати незалежних письменників і критиків, презентувати книги, організовувати зустрічі з авторами, а також реалізовувати ініціативи, що сприяють розвитку літературної творчості. Програму проводить Громадський центр «13 Муз» у співпраці з видавництвом «Форма».

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!