Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Археологічна сенсація на Підзамчі!

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Археологічна сенсація на Підзамчі!

      Археологічні роботи на площі Новий Ринок розпочалися два тижні тому, а дослідники, які їх проводять, уже говорять про справжню сенсацію. Вони припускали, що під бруківкою відкриють реліквії костелу ХІV століття, а знайшли залишки храму майже на століття старшого, часів надання Щеціну міських прав.

      Ще кілька років тому вважалося, що церква спочатку була побудована з дерева, а потім знесена, і лише менше ніж через 100 років будівельні роботи привели до створення чудової цегляної будівлі, яка служила містянам до пожежі на початок 19 ст.

      Що саме виявили на Підзамчі?

      - Археологи розкопали фундамент костелу з 13 століття, - каже Міхал Дембовський, міський реставратор пам'яток. - У 1243 році щецінський князь Барнім I надав патронат над костелом і парафією Святого Миколая цистерціанцям із сусіднього монастиря Пресвятої Діви Марії. Відразу після заснування почалося будівництво будівлі, фундаменти якої збереглися до наших часів.

      Під землею була захована ділянка стіни з сервами, або тонкими колонами, які прикрашають основу, яка раніше підтримувала склепіння. Вони встановлені на опорах із глазурованої цегли та прикрашені характерними мотивами з листя, так званими "жабами".

      - Форма цієї архітектурної деталі, - пояснює Міхал Дембовський, - неспростовно показує, що вона була зроблена не пізніше середини тринадцятого століття.

      Нинішні дослідження нададуть історикам матеріали, які можуть змінити спосіб мислення про початки розвитку Щеціна та архітектуру, яка будувалася в той час. Описані реліквії є дуже цінними, тому зараз їх інвентаризують та охороняють, але в майбутньому, після перетворення Нового Ринку на площу, їх мають експонувати, щоб не лише науковці, а й мешканці та туристи мали доступ до них.

      Археологічні роботи триватимуть до середини жовтня, результати разом із дослідженням стануть відомі до кінця 2022 року.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!