Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Stettiner Bürgerhaushalt (SBO) 2023: Lernen Sie die Gewinnerprojekte kennen!

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Stettiner Bürgerhaushalt (SBO) 2023: Lernen Sie die Gewinnerprojekte kennen!

      Ми обміряли, описали, пронумеровали та внесли до міської бази даних 3307 дерев з парків та зелених насаджень у центральній частині міста. Серед них не бракувало ексклюзивних екземплярів. Попередню інвентаризацію проведено також для дерев на вулицях та навколо будинків. Метою є покращення догляду за зеленими насадженнями Щеціна. 

      Перший етап інвентаризації, проведений влітку та восени, охопив усі зелені зони в центрі Щеціна: сквери, парки, зелені насадження, такі як парк Стефана Жеромського, парк генерала В. Андерса, Ясне Блоня, Вали Хороброго, парк Надратовського - загалом понад 41 га. Аналіз зібраних даних дозволяє зробити перші висновки про стан зеленого фонду міста, які стануть основою для визначення напрямку в управлінні високорослими зеленими насадженнями.

      Що ми вже можемо дізнатися про зелені насадження Щеціна? Виявляється, що в парках та зелених зонах явно переважають листяні дерева. На хвойні дерева припадає трохи більше 8 відсотків. - Хоча в умовах екстремальної посухи утримувати неглибоко вкорінені хвойні дерева стає дедалі складніше, ми будемо вживати заходів для збільшення частки цінних для композиції парків струнких ялин, ялиць і сосен, які красиво вписуються в зелений дизайн, - запевняє Марта Сафадер-Доманська, міський озеленювач.

      Трьома найбільш поширеними видами в парках є липа дрібнолиста, клен гостролистий та дуб черешчатий, які разом складають майже третину деревостану на досліджуваній території. - Усі три види належать до групи аборигенних, пояснює міський озеленювач. - Це сприятлива ситуація, оскільки вони найкраще пристосовані до кліматичних і біотопічних умов, що склалися в нашій країні, і пов'язані найміцнішою мережею взаємовідносин з іншими елементами екосистеми. На четвертому місці з часткою 7% популяції дерев знаходиться клен гостролистий, один із символів зеленого Щеціна.

      Під час інвентаризації в наших парках було виявлено вражаючу кількість видів дерев - 173 види, серед яких такі перлини, як глід японський, глід кавказький, ясен звичайний, павловнія пухнаста, каштан та багато інших. Найбагатшим у цьому відношенні є парк Стефана Жеромського, де налічується аж 110 видів дерев. 

      - Ця кількість видів є доказом безпрецедентного дендрологічного багатства, яким можуть похвалитися лише декілька міських парків у Польщі, - зазначила Марта Сафадер-Доманська. - Традиція висаджувати екзотичні екземпляри дерев буде продовжена, щоб колекція цікавих порід продовжувала зростати.

      - Парк Жеромського - справжній рай для дендрологів, - підтверджує Павел Рихліцький з варшавської компанії TAXUS UL, який керував інвентаризацією. - Ми зустріли тут дійсно дивовижні екземпляри, які не зустрічаються в інших містах, такі як спориш американський, крилатка кавказька або шупінус китайський, а також багато різновидів, до яких іноді доводилося придивлятися довше. Цікаво, що ці види добре себе тут почувають, тому що це, як правило, великі і красиві дерева.

      Більше половини інвентаризованих у парках дерев - це дорослі особини, тобто дерева, які досягли запланованих розмірів і милують око своєю монументальною красою. 31% - це молоді та напівдорослі дерева, які ще перебувають у фазі росту. Майже 13% дерев - це старі дерева, природну цінність яких важко переоцінити. - Кожне старе дерево з його дуплами, паростками та непорушеним ґрунтом - це багата екосистема, що забезпечує середовище проживання, харчування та місця відпочинку для сотень інших видів: птахів, кажанів, корисних жуків, грибів, лишайників та різноманітних мікроорганізмів, - пояснює міський озеленювач. - Цікаво, що старіння може бути найтривалішою фазою розвитку дерева. З іншого боку, описана вікова структура дерев свідчить про стабільність деревостану, в якому молоді та дорослі екземпляри знаходяться в рівновазі.

      Майже третина інвентаризованих дерев досягли в обхваті понад 200 см, а 28 з них мають обхват понад 4 метри, тобто, щоб їх обійняти необхідно щонайменше три людини. 

      На наступному етапі було проведено обстеження дерев парку, яке включало оцінку їхнього стану, рівня безпеки для оточення та очікуваної тривалості життя. Дані, отримані в результаті цієї роботи, після аналізу стануть основою для планування належного догляду за зеленим фондом у наступні роки. 

      У грудні також було завершено другий етап інвентаризації, під час якого було підраховано та обміряно дерева, що залишилися в центрі міста: у проїжджих частинах доріг та на прибудинкових територіях - 5719 дерев.  Зібрана інформація буде проаналізована протягом наступного року.

      Основні дані з першої частини інвентаризації, включаючи місцезнаходження, назву вид, діаметр стовбура, діаметр крони та висоту дерев, були розміщені на карті в Системі просторової інформації Щеціна у вкладці "Зелені насадження". Незабаром до системи увійдуть придорожні дерева та дерева, якими обсаджені міські будівлі.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!