Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Відмовся від пластику. Допоможи собі та планеті

      Natalia Mróz

      Natalia Mróz

      Відмовся від пластику. Допоможи собі та планеті

      23 січня ми відзначали День без пластику, також відомий як День без поліетиленового пакування. Місія цього свята - привернути увагу до величезної кількості штучного, отруйного пластику, що з'являється в нашому довкіллі. Це також чудова нагода голосніше заявити про шкоду вживання бутильованої води. Вчені все більше знають і говорять про нанопластик, який потрапляє в наш організм. Тому є 3 важливі аспекти на користь водопровідної води: екологія, економія та здоров'я.

      ЕКОЛОГІЯ

      Екологічний контекст щодо пластику нам добре знайомий. Ми знаємо, що пластикова упаковка розкладається протягом багатьох років і забруднює нашу планету. Вибір на користь багаторазового пакування - це не лише економія грошей, але й турбота про нашу планету.

      Факти говорять про наступне:

      • Доросла людина повинна випивати щонайменше 1,5-2 літри води щодня.

      • У Щеціні проживає майже 400 000 людей (населення (дані станом на 30.06.2023 р.) - 390 300 Джерело. GUS)

      • Якщо половина мешканців нашого міста купує лише одну пляшку води на день, ми щодня викидаємо в навколишнє середовище 4 000 кг пластику! (Порожня пляшка об'ємом 0,5 л важить близько 20 г)

      - Нагадуємо, що водопровідна вода - найкраща альтернатива бутильованій воді. Скляна, бідонова та інша багаторазова тара дозволяє нам унеможливити подальше забруднення нашої планети, - зазначила Ганна Печинська, прес-секретар ZWiK.

       

      ЕКОНОМІЯ

      Математика невблаганна - 1м3 води дорівнює 1000л. Отже, в Щеціні ми платимо 6,12 злотих за 1000 літрів води. На ринку ми можемо купити 3 пляшки води за таку ж суму.

       

      ЗДОРОВ'Я

      Мінеральний склад нашої води кращий, ніж багатьох популярних джерельних та мінеральних вод. Наприклад, один виробник вказує значення 213 мг/л - вдвічі менше, ніж у нашій воді:

      [ТАБЛИЦЯ].

      Пластикові частинки, невидимі для нашого ока, містяться в бутильованій воді - факт, підтверджений дослідниками. Те, що ми не бачимо, є потенційно небезпечним для нашого здоров'я. Потрапляння пластику в наш організм не віщує нічого доброго, і на цю тему вже з'являється все більше наукових досліджень, а отже, і матеріалів у ЗМІ. Не тільки пластик, в якому зберігається вода, але й сам процес закручування та відкручування пляшки може призвести до потрапляння шкідливих речовин в організм. І тут на допомогу приходить водопровідна вода, яка не містить таких елементів.

       

      ЗВІДКИ БЕРЕТЬСЯ ВОДА В НАШИХ КРАНАХ?

      Нагадуємо, що майже 90 % води, яка постачається до Щеціна, надходить з озера Мєдвє, яке є 5-м за величиною озером у Польщі, з площею 3800 м2 . Воно має довжину 16,6 км, ширину 3,2 км і максимальну глибину 43,5 м – що вказує на обʼєм водойми.

      - Наш водозабір розташований на західному березі, на відстані 255 м від берегової лінії, на глибині 16-18 м від поверхні води. По двох трубопроводах діаметром 1200 мм вона надходить до насосних камер через механічні екрани, які затримують великі тверді частинки - мушлі, рибу, рослини. Потім вода передається на станцію водопідготовки, розташовану за 2,5 км від насосної станції, - розповідає Ганна Печинська.

      На станції водопідготовки відбувається низка різних процедур і процесів, які гарантують, що вода в наших кранах буде найвищої якості. Вода, яка потрапляє до Щеціна, не поступається за якістю бутильованій воді. Що саме відбувається на водоочисній станції?

      • попередня дезінфекція озоном (O3),

      • коагуляція,

      • відстоювання,

      • фільтрація через шар антрацитового піску,

      • непряме окислення озоном (O3),

      • фільтрація через шар гранульованого активованого вугілля,

      • фінальна дезінфекція діоксидом хлору (ClO2).

      - Після цих процесів, які ми значно спростили в нашому описі, вода спрямовується у два резервуари-переміщувачі місткістю 5 000 м3 кожен. З резервуарів вода самопливом тече до Щеціна, розташованого за 32 км від Мєдвє.  Це відбувається через два водогони - перший діаметром 1200 мм і другий діаметром 700 мм. Перший трубопровід веде до резервуарів ZPW Pomorzany, звідки вода після багаторазової дезінфекції перекачується в лівобережну систему водопостачання міста. Другий трубопровід веде до водонасосної станції у Кієво, звідки вода спрямовується для постачання правобережної частини Щеціна, - додала пані Печинська.

      Вода підлягає постійному моніторингу. На водозаборі є лабораторія, де щодня перевіряються фізико-хімічні та бактеріологічні параметри сирої води, потім окремі етапи виробництва, і, нарешті, тестується чиста вода. Щодня тестується 26 параметрів, а щомісяця проводиться понад 60 аналізів.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!