Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      17°

      Відчиняться двері для офшорної енергетики

      Natalia Mróz

      Natalia Mróz

      Відчиняться двері для офшорної енергетики

      Відновлювані джерела енергії стрімко розвиваються. Офшорна вітроенергетика відіграватиме ключову роль.  У відповідь на попит на ринку праці в секторі вітроенергетики морського базування Польська вітроенергетична асоціація спільно з містом Щецін запустила освітній проєкт у середніх школах Щеціна, який відкриває для учнів перспективи роботи в новій індустрії морської вітрової енергетики.

      Розвиток всієї галузі відновлюваної енергетики - це вже незворотній процес. Вітроенергетика стає ключовим елементом польської енергетичної трансформації. Ключовим елементом трансформування польського енергетичного сектору незабаром стане офшорна вітроенергетика. Енергетичний потенціал польської частини Балтійського моря вважається одним з найбільших в Європі і сягає 33 ГВт. Використання цього потенціалу дозволило б задовольнити майже 60% потреб Польщі в електроенергії. Це означає, що в найближчі роки польський офшорний сектор стане важливим стимулом розвитку для всієї польської економіки, з відповідною турботою про так звану місцеву складову. Вітроенергетика приноситиме надійний і стабільний прибуток польській економіці в найближчі десятиліття. Дані вказують на те, що наземна та офшорна вітроенергетика може гарантувати майже 200 000 нових робочих місць та понад 450 мільярдів злотих доданої вартості для польської економіки до 2040 року. Все вказує на те, що Західнопоморське воєводство стане промисловим центром у регіоні Балтійського моря.

      Західнопоморське воєводство стає ключовим центром офшорної вітроенергетики в Польщі та стратегічним центром використання енергії вітру в Балтійському морі. Регіон стає не лише виробником відновлюваної енергії, якої все ще не вистачає в Європі, але й місцем виробництва компонентів для цього сектору. У всій Західній Померанії також існує гігантський потенціал для експлуатації, встановлення та обслуговування вітрових електростанцій.

      2023 рік ознаменувався низкою важливих інвестиційних рішень та нових ініціатив і проєктів у регіоні. Зокрема, в районі порту будуються два заводи з виробництва лопатей і мотогондол датської компанії Vestas і третій завод з виробництва веж, щогл і фундаментів іспанської компанії Windar. Тільки ці три інвестиції створять тисячі нових робочих місць у Щеціні. Іспанська компанія планує працевлаштувати щонайменше 400 осіб, завод зі складання мотогондол Vestas - близько 700, а другий завод данського гіганта - ще понад тисячу. Зі зростанням сектору буде створено більше робочих місць, що створить значний попит на нових кваліфікованих працівників з різним рівнем освіти.

      У відповідь на попит на ринку праці в секторі офшорної вітроенергетики Польська вітроенергетична асоціація спільно з містом Щецін вже вживає заходів для підготовки кадрів для цього сектору. Буде підписано угоду про співпрацю щодо популяризації знань про офшорну вітроенергетику серед учнів шкіл Щеціна.

      - Ми раді, що наша діяльність має відчутний ефект у вигляді ще однієї угоди зі школою в Щеціні. Галузь офшорної вітроенергетики потребує професіоналів з різних секторів, а компанія TME є одним з найкращих технічних фахівців у Польщі. Сфера освіти, підготовка людських ресурсів для сектору МВЕ, є ключовим завданням на найближче майбутнє. Це часто абсолютно нові компетенції, нові професії, звідси важливість координації процесу підготовки кадрів на багатьох рівнях, - говорить Пьотр Кшистек, президент Щеціна.

      Важливу роль у процесі підготовки кадрів для шельфового сектору відіграє Агенція розвитку Щецінської метрополії - муніципальна компанія, яка виступає сполучною ланкою та координатором між муніципалітетом, школами та PSEW (польське товариство вітрової енергетики).

       - Після Данії та Німеччини Польща зараз займає 3 місце на ринку вітроенергетики в Європейському Союзі. Крім того, ми маємо чудову базу людських ресурсів - сьогодні 3% працівників офшорного сектору в усьому світі є поляками. Польський офшорний вітроенергетичний проєкт вартістю близько 40 мільярдів злотих вже значно просунувся вперед через 3 роки після прийняття Закону про морську енергетику. Інвестиційна кампанія в галузі морської енергетики за участю польських та іноземних компаній вже призвела до більш ніж десятка флагманських інвестицій. Це, в свою чергу, означає створення нових, добре оплачуваних робочих місць і величезний потенціал для молоді вийти на цей ринок праці, звідси і освітній проєкт PSEW та міста Щецін, який підготує студентів до цього нового і дуже перспективного кар'єрного шляху, - говорить Януш Гайовецький, президент Польської вітроенергетичної асоціації.

      Діяльність вже розпочалася! У середніх школах Щеціна розпочався освітній проєкт, спрямований на покращення знань учнів про офшорну вітроенергетику та розвиток професійних компетенцій, необхідних для працевлаштування у вітроенергетичному секторі. В рамках проєкту в обраних школах, серед яких Середня школа № 1 ім. Марії Склодовської-Кюрі, Комплекс шкіл електротехніки та електроніки ім. Максиміліана Титуса Губера та Західнопоморський центр морської та політехнічної освіти, проводяться циклічні семінари під керівництвом експертів у галузі офшорної вітроенергетики та навчальні візити до офшорних компаній. Семінари проведуть експерти та фахівці в галузі морської вітроенергетики.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!