Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Щецін: 15 місць, подій та визначних пам'яток, які не можна пропустити цього року

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Щецін: 15 місць, подій та визначних пам'яток, які не можна пропустити цього року

      Щецін - перлина північно-західної Польщі, місто з вражаючим зіркоподібним плануванням найбільших вулиць, яке можна порівняти з Парижем. Його видно з борту Міжнародної космічної станції, як показав на своїх фотографіях кілька років тому відомий канадський астронавт Кріс Хедфілд. Однак зовсім не обов'язково злітати в небо, щоб побачити красу і визначні пам'ятки Щеціна. Пропонуємо вам кілька найцікавіших місць та подій, які варто відвідати цього літа!

       Неочевидні та незвичні

      Набережна Хробрего, Замок Поморських князів, Брама Портова - це лише кілька впізнаваних символів Щеціна. Однак цього року варто познайомитися з іншими унікальними місцями на карті міста. Пропонуємо вам ознайомитися з нашим міні-путівником.

      Житловий комплекс Погодно

      Чарівний, затишний і втоплений у зелені куточок міста, який називають найкрасивішим вілловим ЖК в Польщі. Тут переважають вілли та палаци початку 20-го століття, але ви також знайдете багато типових модерністських будинків, побудованих у 1930-х роках, і все це створює майже берлінську атмосферу. Привертає увагу багатство деталей, що прикрашають історичні будівлі, які часто нагадують мініатюрні замки.

      Вілла Ленц

      Серцем сусіднього району Ленкно є Вілла Ленца - улюблена культурна установа, розміщена в еклектичній будівлі, яка є прикладом найкращих зразків довоєнної архітектури. Вона була  зведена у 1880-х роках для Августа Ленца, директора Щецінської фабрики промислових виробів Шамотовича. Багаті інтер'єри вілли можна відвідати з екскурсоводом або самостійно.

      Кінотеатр «Піонер»

      Це один з найстаріших кінотеатрів у світі, який багато років був занесений до Книги рекордів Гіннеса. Заснований у вересні 1909 року, він багато разів змінював свою назву: спочатку "Вельткінотеатр", потім "Одер", і, нарешті, з 1950 року називається "Піонер". Наразі він має дві зали - основну і водночас історичну, а також кінозал, створений у 2002 році. Репертуар складається переважно з арт-хаусу, європейських та азіатських фільмів.

      Музей техніки та комунікації

      Дещо для любителів старовинних транспортних засобів! Тут на них чекають справжні автомобільні скарби з минулого: трамваї, автобуси, автомобілі та мотоцикли. У музеї також розміщена виставка, присвячена фірмі Stoewer, яка до війни виробляла тут швейні машини, велосипеди, мотоцикли, легкові та вантажні автомобілі. Цікаво, що саме Stoewer виробляв автобуси, які їздили по Лондону!

      Центр морських наук

      Заклад, де можна провести цілий день! Відкритий кілька днів тому, 27 травня, центр морів, океанів і судноплавства захоплює більш ніж двома сотнями інтерактивних станцій, розташованих на трьох рівнях. Вітрильник, на якому можна навчитися управляти галсами, різні типи вітрил, лелече гніздо, макет польського батискафа Meduza II, шматок борту корабля, об який можна - не буквально, звичайно - розбити пляшку, змодельовану під пляшку шампанського, і стати хрещеною матір'ю корабля, рухомий макет камбуза, в якому потрібно спробувати приготувати вечерю для екіпажу, і палуба корабля, яку потрібно помити. Вже ззовні будівлі видно своєрідну левітуючу сферу - найсучасніший планетарій у Польщі, який забезпечує надзвичайно реалістичні враження.

      Архітектурні пам'ятки

      В останні роки Щецін став містом, яке впевнено асоціюється з сучасною і, варто зазначити, відзначеною міжнародними нагородами архітектурою. Хочете приклади? Ось вони!

      Центр діалогу  «Пшеломи»

      Частина Національного музею в Щеціні, місце, присвячене недавній повоєнній історії Щеціна і Помор'я та їхньому шляху до свободи - саме тут почалися страйки, які змінили хід польської історії. Підземний павільйон музею розташований трохи нижче площі Солідарності, на місці, де в грудні 1970 року пролунали перші постріли по протестуючих робітниках. У 2016 році "Пшеломи" отримав звання найкращої будівлі в конкурсі World Building of the Year та найкращого громадського простору в Європі в конкурсі European Prize for Urban Public Space - обидва в 2016 році.

      Філармонія ім. Мечислава Карловича

      Культова будівля філармонії ім. Мечислава Карловича, що зачаровує своєю білосніжною та невагомою структурою, вражає своєю фантастичною акустикою. У 2015 році вона була удостоєна найбільшої нагороди для польської архітектури в її новітній історії - премії Міса ван дер Рое (Mies van der Rohe Award). Це найважливіша архітектурна нагорода в Європі та одна з найпрестижніших у світі.

      Літній театр імені Гелени Майданець

      Останньою архітектурною родзинкою Щеціна є Літній театр імені Хелени Майданець. Цього року він отримав нагороду в конкурсі Property Design Awards за найкращий громадський простір у Польщі. У своїй категорії він обійшов чотирьох конкурентів: територію історичної шахти Ігнація в Рибнику, ринкову площу в Старому Фордоні в Бидгощі, площу П'яти Кутів у Варшаві та новий дитячий майданчик у Королівському парку Лазенки.

      Біля прекрасної річки Одер

       

      Бульвари Надодшанські

      Без сумніву: влітку в Щеціні всі дороги ведуть до прибережних бульварів. Саме тут у теплому ритмі б'ється святкове серце міста. Мешканців та туристів приваблюють муніципальний пляж на острові Гродзька, численні ресторани, пам'ятник Кшиштофу Яжині зі Щеціна, пам'ятник Паприкашу та символ портового міста - кранозаври. Звідси відкривається вражаючий вид на центр міста, яким найкраще милуватися з одного з найвищих млинових коліс у Європі.

      Краса природи Щеціна

      Майже половину Щеціна займають різноманітні природні зони. В межах міста є багато островів, каналів, річок та озер, а також багато зелені. Це робить Щецін привабливим місцем для тих, хто цінує відпочинок на природі.

      Водні куточки

      Всього в 10 хвилинах від центру міста на відвідувачів чекають Водні куточки. Це місця зупинки в центрі території Natura 2000, які ідеально підходять для відпочинку, відкриваючи для себе принади водного Щеціна. Місто та його околиці є одними з найкрасивіших місць для вітрильного спорту в Польщі. Завдяки численним компаніям з прокату спорядження, до них легко дістатися на каяку або моторному човні (дозволів не потрібно).

      Вкшанська пуща

      Близькість урбаністичної природи Щеціна приваблює також любителів піших та велосипедних прогулянок. Розпочавши прогулянку в Ясній Блоні, можна дістатися до транскордонного Вкшанського лісу (на заході ліси сягають лінії Пасевальк-Уекермюнде), проходячи повз Літній театр, Трояндовий сад, Сиренські ставки, сучасне купальне озеро Арконка та чарівне озеро Глембоке. Ліс займає понад 1550 квадратних кілометрів мальовничої території, 22 відсотки якої знаходиться на польській стороні кордону. Завдяки близькості до міста та Щецінської лагуни, ліс є чудовим місцем для відпочинку та регенерації.

      Центральний цвинтар

      Найбільший некрополь у Польщі і третій за величиною в Європі. Окрім поховальних функцій, це просто величезний парк з надзвичайною історією. Його особливістю є безліч екзотичних видів рослин, які не зустрічаються в природі в цій частині земної кулі. Цвинтар є настільки цікавою природною пам'яткою, що іноді стає місцем для прогулянок, в тому числі і для прогулянок закоханих.

      На культурних хвилях

      Щецін - це також місто багатьох циклічних культурних подій.

      • Męskie Granie

      Великі культурні події цього літа розпочнуться вже в середині червня (16-17.06), коли на аеродромі Щецінського аероклубу відбудуться концерти з циклу Męskie Granie. Саме в Щеціні розпочнеться цьогорічний музичний тур. Виступатимуть Юлія Пєтруха, Brodka, Karaś/Rogucki, Paktofonika: Retrospekcje, Кшиштоф Залевський, Розалі, Сарса, Шчил: 8171 Live, Мері Спольський, Войцех Ваґлевський та Збіґнєв Хольдіс, Віто Бамбіно або Бааш.

       Вітрила та ілюмінаціїяЩеціна

      14 серпня у Щеціні в парку Жеромського та в окремих точках міста відбудеться Щецінська ілюмінація (Iluminacje Szczecin). Це унікальний фестиваль світла, під час якого один з найстаріших парків міста перетворюється на казкову країну світла та звуку.

      Щороку в Щеціні також проходить регата «Вітрила» - найбільша вітрильна подія в Польщі. Це коли десятки найкрасивіших вітрильників світу причалюють до підніжжя Валів Хробрего. Вітрила 2023 відбудуться з 18 по 20 серпня.

      Щось поїсти

      Не одними пам'ятками живе людина! Щецін може похвалитися кількома культовими смаками.

      Паприкаш, паштетики, фритбургери

      Перший з них, безсумнівно, впізнаваний у всій Польщі. Легендарний Щецінський паприкаш - паста з риби, рису, цибулі, томатної пасти, рослинної олії, спецій і солі - це не просто бляшанка, яку можна побачити на полицях магазинів. У місті є кілька ресторанів, які спеціалізуються на його приготуванні! Паприкаш можна з'їсти на місці або забрати з собою в сувенірній баночці.

      А на проспекті Войска Польського, 46, ви можете насолодитися знаменитими чебуреками, найчастіше з м'ясною, сирною та грибною начинкою або з капустою та грибами, які продаються вже понад 50 років. Їх ідеальний акомпанемент - чашка червоного борщу.

      Не менш популярним делікатесом серед щецінців є так званий фрітбургер - булочка з... картоплею фрі. Звучить мега калорійно, але іноді треба грішити!

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!