Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Нові факти про Новий ринок

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Нові факти про Новий ринок

      Була невизначеність і знаки запитання, а закінчилося все сенсаційним відкриттям і виявленням багатьох цінних реліквій. Дослідження на площі Новий Ринок підійшло до завершення, але це ще не кінець написання цієї непересічної історії.

       

      Архітектурно-археологічні дослідження мощей Свято-Миколаївського храму тривають протягом останніх двох місяців. Ще кілька років тому вважалося, що церква спочатку була побудована з дерева, а потім зруйнована, і лише роботи, проведені менш ніж через 100 років, привели до створення чудової цегляної будівлі, що служила городянам аж до пожежі на початку 19 століття. Однак під землею був прихований фрагмент стіни, прикрашеної характерними мотивами, форма якого переконливо свідчить про те, що він був виготовлений не пізніше середини 13 століття.

       

      - Слід підкреслити, що дослідження з самого початку мали носити зондажний характер, тобто ми не мали на меті обстежити всю площу, а лише виявити найважливіші фрагменти руїн костелу", - розповідає Міхал Дембовський, муніципальний консерватор пам'яток архітектури. - Основною метою дослідження є розробка детальних пам'яткоохоронних рекомендацій для цільового призначення площі.

       

      Це наступний етап і продовження програми "Чотири площі старого міста", яка має змінити характер цієї локації.

      - Спочатку ми не знали, чи відкриємо щось, - розповідає д-р інж. арх., проф. Мацей Плотковяк, який відповідає за архітектурні роботи. - Щоправда, ми знали з архівних документів, що мощі східної частини храму були відкриті у 1993 році, але це не означало, що вони досі існують. Проте вже перші розкопки відкрили стіни вівтаря, і це натякнуло на те, де шукати решту церкви. Спочатку результати відповідали нашим уявленням, а потім на наших очах з'явилася колона, яка змінює історію Щеціна.

      Профільований карниз, за словами архітектора, є "7-м дивом мистецтва, найвищої якості".

      - Виходить, що ми маємо справу з найстарішою цегляною архітектурою Щеціна", - додає Мацей Плотков'як. - Ми знали про існування церкви, але не знали, що був попередній об'єкт, більш давній і такого художнього класу. Хоча ми не знаємо, чи був він коли-небудь повністю завершений, чи його будівництво було перервано, це, безумовно, архітектура найвищого ґатунку, деталізацію якої можна порівняти хіба що з архітектурою першої черги Кафедрального собору в Кам'янці-Поморському або з архітектурою Абатського костелу в Колбачі.

      До кінця 2022 року має бути підготовлений звіт, а також наукове обговорення результатів у вигляді детальних рекомендацій щодо збереження пам'ятки для проєкту реновації площі Новий Ринок. За результатами досліджень будуть розроблені детальні настанови з реставрації для визначення оптимального способу експонування історичних реліквій.

      - Ми розпочали розкопки згідно з ретельними розрахунками архітектора, що дало чудовий ефект, оскільки майже кожне з 12 проведених досліджень потрапило в ціль", - розповідає Марцін Петерлейтнер, який керує археологічними роботами. - З самого початку ми були стурбовані тим, що архітектурних елементів залишилося вкрай мало, і взяли на озброєння принцип роботи виключно вручну, який добре себе зарекомендував, адже елементи лежали безпосередньо під бруківкою і були в хорошому стані. 

      Тепер реліквії, з метою безпеки, будуть засипані на зиму. На площі Новий Ринок, щоправда, ще кілька місяців можна буде побачити виставку з історії Миколаївської церкви, яку встановили на стінах огорожі площі з боку Рибного ринку.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!