Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      17°

      Місце, де добре жити

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Місце, де добре жити

      Жодне місто не існувало б без його мешканців. Дбаючи про них та їхні потреби, забезпечуючи їм належні умови для життя та розвитку, ми з кожним роком робимо Щецін привабливішим містом.

      Освіта як пріоритет

      Останні роки в галузі освіти були надзвичайно складними. Масштабна урядова освітня реформа, яка перевернула всю систему з ніг на голову, потреба прийняти учнів двох років народження, що вдвічі більше, до середніх шкіл, необхідність швидко реагувати на наплив учнів-біженців з охопленої війною України - це лише деякі з викликів, з якими довелося зіткнутися місцевому самоврядуванню як органу, що керує державною системою освіти. Хоча всі ці питання характеризувалися високим ступенем складності, Щецін впорався з ними дуже добре, часто стаючи прикладом для інших польських органів місцевого самоврядування. Відповідальні за організацію шкільної роботи зробили все можливе, щоб шкільне середовище Щеціна якомога менше постраждало від негативних наслідків запроваджених заходів.

      - Освіта завжди була одним з моїх пріоритетів, і нічого не змінилося, - каже мер Щеціна Пьотр Кшистек. - Я вважаю, що кожен злотий, вкладений у цю сферу, - це гроші, які не можна було б витратити краще. Щороку ми прагнемо покращити та вдосконалити наші школи, щоб наступне покоління молодих щецінців мало найкращі умови для навчання та розвитку своїх здібностей.

      Щоб учні могли розвиватися і досягати подальших успіхів у хороших умовах, місто не тільки будує нові об'єкти, але й модернізує наявну освітню базу. З цієї причини, серед іншого, кошти, що виділяються на різні освітні заходи, щороку становлять левову частку всього міського бюджету.

      Якість викладання в школах Щеціна підтверджується, серед іншого, зовнішніми рейтингами. Щороку наші школи займають високі місця в рейтингу щомісячного журналу "Perspektywy". Також щороку Щецінські учні досягають найкращих результатів на іспитах за восьмий клас, а також іспитах на атестат зрілості в Західнопоморському воєводстві.

      Однак слід підкреслити, що школи не могли б добре функціонувати без належного персоналу. Міська влада роками наголошувала на нагальній проблемі надто низької заробітної плати вчителів та маргіналізації їхньої праці. Саме тому, в рамках власних коштів, в останні роки місто вирішило надавати додаткові премії вчителям. Це схиляння у їхній бік і водночас подяка за їхню роботу та зусилля, які вони докладають до виконання своїх щоденних обов'язків, особливо коли їм довелося зіткнутися з технологічними змінами під час пандемії COVID-19.

      Турбота про психіку молоді

      Щоб ще краще подбати про шкільне середовище Щеціна, мер міста Пьотр Кшистек в останні місяці розробив спеціалізовану Програму психологічної підтримки дітей, молоді та вчителів. Це стало відповіддю на проблеми з психічним здоров'ям дітей, які спостерігаються і про які повідомляють шкільні громади, а також на результати дослідження емоційного стану учнів та вчителів після пандемії COVID-19, яке Щецін провів як перше місто у Польщі.

      Основною метою Програми є зміцнення благополуччя учнів початкової та середньої школи шляхом розвитку м'яких навичок, розвитку навичок подолання труднощів, підтримки емоційного розвитку та розвитку навичок соціальної комунікації, а також завдань, пов'язаних з підвищенням доступності психологічної підтримки - як індивідуальної, так і в рамках груп підтримки через заходи, що проводяться неурядовими організаціями.

      Турбота на кожному етапі житті

      Лише в період з 2017 по 2023 рік кількість місць у закладах ясельної опіки Щеціна зросла майже на 83%. Однак ми не зупиняємося на досягнутому. Найближчим часом у Щеціні буде створено ще більше місць, а понад 500 малюків отримають найкращий догляд.

      - Догляд в яслах вимагає уваги та відповідних умов, щоб наймолодші відчували себе комфортно і безпечно, коли вони не перебувають під опікою батьків або законних опікунів. Саме тому ми постійно розширюємо нашу базу ясельних місць, щоб забезпечити найкращі умови для сімей Щеціна. - говорить Беата Бугайська - директор Департаменту соціальних справ Щецінського магістрату.

      Але не лише наймолодші потребують місць, де вони можуть знайти професійний догляд та необхідну допомогу. Саме тому тільки за останні роки муніципалітет створив такі унікальні місця, як Центр сімейних ініціатив, Центр для людей похилого віку та Центр Допомоги «Щецін Україні». Саме там усі зацікавлені можуть отримати кваліфіковані поради фахівців, інформацію, яка допоможе їм легше зорієнтуватися в часто непростій реальності, що нас оточує, і просто цікаво провести час у колі доброзичливих людей.

      Ще однією сферою, в якій місто виправдало очікування своїх мешканців, стало створення муніципальної програми In vitro. Основна мета програми - забезпечити Щецінським парам, які страждають від безпліддя, доступ до процедур екстракорпорального запліднення. Завдяки програмі на світ з'явилося понад 140 маленьких мешканців Щеціна! Це реальні результати, які дозволили багатьом Щецінським сім'ям здійснити свою найбільшу мрію.

      Вся діяльність Щеціна в інтересах сімей була визнана Асоціацією багатодітних сімей 3+. Саме ця організація нагородила столицю Західної Померанії, як одне з перших міст у Польщі, «Сертифікатом місцевого самоврядування, дружнього до сім'ї». Відзнака була присуджена за діяльність муніципалітету у сфері сімейної політики.

      З увагою до всіх потреб

      Місто, яке хоче позиціонувати себе місцем, де добре жити, повинно також пам'ятати про інші потреби своїх мешканців, в тому числі культурні. Саме тому в останні роки в Щеціні з'явилися нові цікаві культурні установи, які значно збагатили пропозицію західнопоморської столиці в цій сфері.

      У чудово відреставрованій історичній «Віллі Ленца» або сучасному Будинку культури «Кшемінь» кожен зацікавлений знайде щось для себе, оскільки ці місця зараз щодня киплять життям. Але це ще не все. В останні місяці, відповідно до побажань мешканців, муніципалітет придбав культовий кінотеатр «Піонер 1907». Наразі триває робота над визначенням організаційної та правової форми. На остаточні рішення впливатимуть також мешканці Щеціна, яких запитують про їхню думку під час публічних консультацій, що тривають.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!