Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      16°

      Дерева під лупою

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Дерева під лупою

      У щецінських парках можна зустріти працівників компанії, яка на замовлення міста проводить інвентаризацію дерев. Створена таким чином база даних дозволить більш ефективно доглядати за зеленими насадженнями міста.

      Наразі триває перший етап інвентаризації. Вона охопить т. зв район І, з усіма упорядкованими зеленими насадженнями в ньому: скверами, парками, газонами, якими керує ZUK, а саме: парк імені Стефана Жеромського, парк ім. Генерал Вл. Андерса, Ясне Блоня, Вали Хробрего, Надратовський парк та низка зелених зон і скверів у центрі міста – загалом понад 41 га. На картах КП «Міський центр геодезії та картографії» на територіях інвентаризації налічується 2792 дерева. Скільки ж їх насправді? Це, в тому числі, має вияснити проведена інвентаризація.

      Як це працює на практиці? Команда спеціалістів, оснащених спеціальним обладнанням, їздить визначеними парками і зеленими зонами. Перше завдання — визначити точне місце розташування кожного дерева за допомогою геолокатора, який виконує вимірювання в реальному часі з точністю від кількох до декількох сантиметрів. Результат, звичайно, вноситься в застосунок.

      Далі дерево отримує свій індивідуальний номер, тобто своєрідний номер PESEL, який буде основою для його ідентифікації. Цей номер виписується на невеликій табличці, прибитій до стовбура деревним штифтом на висоті близько 2,5 м.

      Наступним кроком є ​​збір основної інформації про кожен екземпляр, як-то вид, окружність стовбура, висота, стадія розвитку та місце розташування. – На відміну від зовнішнього вигляду, важливе питання, в якому середовищі розвивається дерево – чи ми маємо навколо ґрунтову поверхню, яка дозволяє вільно рости та розвивати кореневу масу, чи, можливо, тротуарну плитку чи постійно витоптані стежки чи підземні споруди, – пояснює Павел Рихліцький, працівник  варшавської компанії TAXUS UL, що проводить інвентаризацію. Такі знання дозволяють передбачити можливі майбутні загрози та уникнути їх шляхом відповідних заходів.

      Проте на цьому перевірка не закінчується. Ці більш детальні описи дерев, орієнтовані насамперед на здоров'я та безпеку в міському просторі, вже є завданням для дендрологів. – Ми ретельно оглядаємо кожен екземпляр, починаючи з коренів, далі стовбур і кору, і аж до крони. Ми перевіряємо, чи є гриби, які розкладають деревину, сухі гілки, механічні пошкодження, симптоми хвороби, слабкість; чи маємо справу з колонізацією дерева видами, що під охороною - пояснює Павел Рихліцький. – На основі цього ми можемо обрати необхідні засоби догляду та захисту, які покращать стан дерева. Як любителі природи, ми з радістю розповідаємо зацікавленим жителям Щеціна, які можуть зустріти нас у парках, про подробиці нашої роботи. Пояснюємо, що ні про які вирубки не йдеться, а навпаки – про додатковий догляд за деревами. Навіть якщо виникне потреба провести рубку у вигляді обрізки чи видалення сухих гілок – це буде зроблено для блага дерева, безпеки користувачів парку та майбутніх поколінь.

      Це підтверджує міський садівник Марта Сафадер - Доманська. – Інвентаризація є першим етапом створення комплексної системи догляду за деревами, метою якої є як покращення стану красивих, старих екземплярів, так і належний догляд за молодими, які будуть візитівкою зеленого Щеціна через декілька років. Це також покращення безпеки в їх оточенні, що особливо важливо в контексті дедалі більш частих екстремальних погодних явищ.

      Дерева в найгіршому стані будуть піддаватися повному огляду та додатковим спеціальним дослідженням. Усі зібрані дані про дерево разом із його номером, місцем розташування та фотографією даного екземпляра вносяться до програми GREENSPACES, яка використовується для створення бази даних міських зелених зон. Інвентаризація триватиме до кінця вересня.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!