Social media

Filtrowanie

Kategorie

    Archiwum

      15°

      Міжнародний день Землі. Що ми залишимо після себе нашим дітям?

      Marta Kufel

      Marta Kufel

      Міжнародний день Землі. Що ми залишимо після себе нашим дітям?

      Міжнародний день Землі, який припадає на 22 квітня, - чудовий час для роздумів. Варто замислитися над тим, що ми, люди, робимо для нашої планети. Також важливо перевірити сумління установ та компаній, які мають величезний вплив на екологію та майбутнє Землі. Ми хотіли б нагадати, як ZWiK працює в гармонії з природою, і запропонувати, що мешканці можуть зробити в рамках своєї екологічної діяльності.

      Наша екосистема надзвичайно вразлива. Людська діяльність виснажує природні ресурси зеленої планети, а зміна клімату - це не просто наукове гасло. Ми всі несемо відповідальність за Землю, і кожен з нас повинен вжити заходів для її порятунку.

      ЩО РОБИТЬ ZWIK?

      1. Ми виробляємо зелену енергію

      Ми виробляємо електроенергію з води, стічних вод та сонця. Ми інвестуємо у відомі всім фотоелектричні технології, але також використовуємо менш відомі рішення, такі як біогаз, що утворюється в процесі очищення стічних вод - 29% електроенергії, що споживається в компанії, надходить з наших власних установок.

      Фотоелектричні панелі встановлені на 6 об'єктах: ZPW Miedwie, UW Żelewo, ZPW Pilchowo, PW Warszewo, PW Zdroje та на адміністративній будівлі. 10546 елементів загальною площею 17200 м2, що становить розмір даху стадіону "Погонь Щецін" або 2,5 футбольних поля!

      Найбільша частка виробництва енергії припадає на газогенератори на очисних спорудах у Поморжанах: 4834 МВт-год у 2023 році (4289 МВт-год у 2022 році). Це дає енергетичну самодостатність понад 55%!

      Турбіна генератора Francis на ZPW "Pomorzany" також працює блискуче. Це абсолютно інноваційна, друга подібна установка в Польщі, яка використовує гравітаційне падіння води в трубопроводі для виробництва енергії. Минулого року вона виробила майже 750 МВт-год. Завдяки нашим інвестиціям у ВДЕ ми є одним з національних лідерів серед водоканалів у виробництві електроенергії з відновлюваних джерел енергії.

      Загальний обсяг електроенергії, виробленої з наших відновлюваних джерел енергії у 2023 році, становить вражаючі 8 911 МВт-год. Це призвело до відчутних екологічних та економічних переваг.

       2. Очищення стічних вод

      Оскільки нашим головним завданням є захист і турбота про навколишнє середовище, ми максимально використовуємо всі елементи і похідні процесів очищення стічних вод на наших заводах, виробляючи електроенергію і тепло для цих процесів, а завдяки термічній обробці твердих речовин - сировину для виробництва добрив. Не менш важливим є те, що ми повертаємо до річки Одер воду, яка є чистішою, ніж та, що протікає в її руслі.

      3. Турбота про якість води

      Хочемо нагадати, що майже 90% води, яка постачається до Щеціна, надходить з озера Мєдвє, яке є 5-м за величиною озером у Польщі, з площею поверхні 3800 м2 . Його довжина становить 16,6 км, ширина - 3,2 км, а найбільша глибина - 43,5 м - це свідчить про розміри водойми. На станції водопідготовки відбувається цілий ряд різних процедур і процесів, які гарантують, що вода в наших кранах буде найвищої якості. Те, що потрапляє в Щецін, не поступається за якістю бутильованій воді. Вода підлягає постійному моніторингу. На водозаборі є лабораторія, де щодня перевіряються фізико-хімічні та бактеріологічні параметри сирої води, потім різні етапи виробництва, і, нарешті, тестується чиста вода. Щодня тестується 26 параметрів; повний щомісячний аналіз становить понад 60 аналізів.

      Екологічний контекст щодо пластику нам добре знайомий. Ми знаємо, що пластикова упаковка розкладається протягом багатьох років і забруднює нашу планету. Вибір багаторазового пакування - це не лише економія коштів, але й турбота про нашу планету.

      Факти свідчать про наступне:

      • Доросла людина повинна випивати щонайменше 1,5-2 літри води.

      • У Щецині проживає майже 400 000 людей (населення (30.06.2023) - 390 300 Джерело. GUS)

      • Якщо половина мешканців нашого міста купує лише одну пляшку води на день, ми щодня викидаємо в навколишнє середовище 4 000 кг пластику! (Порожня пляшка об'ємом 0,5 л важить близько 20 г)

      • Нагадуємо, що водопровідна вода є найкращою альтернативою бутильованій воді, - каже Ганна Печинська, прес-секретар ТОВ "Заклад водопостачання та каналізації" в Щеціні. - Скляна, бідонова та інша багаторазова тара допомагає запобігти подальшому забрудненню нашої планети.

      4. Кампанії з інформування громадськості

      Муніципальні заходи на відкритому повітрі - це час, коли ми можемо особисто зустрітися з мешканцями та розповісти їм про воду. Ми також відвідуємо дітей та молодь у навчальних закладах. Як? Де? Про що? H2O! - подорож щецінської води від джерела до питної - це одне з гасел і водночас тема фільмів, які є частиною проекту "Пий воду з крану". Його мета - заохотити дітей та молодь до здорових звичок, зокрема, до вживання води з бювета або крану. Для проєкту було обрано 23 школи, в яких ми встановили 40 бюветів. Такі пристрої дуже зручні у використанні та мають носик, що зменшує розбризкування. Чому саме навчальні заклади? Саме в школі ми вчимося соціальним відносинам і правильному ставленню до життя.

      5. Оптимізація процесів

      Очисні споруди та заводи з виробництва води проходять реконструкцію та отримують численні інвестиції. Все це робиться для того, щоб оптимізувати процеси, які здійснює ZWiK, шляхом підвищення ефективності. Вона стає все більш екологічною та економічною.

      6. Сегрегація відходів

      Ми починаємо з себе. На всіх поверхах стоять сміттєві баки для роздільного збору відходів, на яких розміщені таблички, що нагадують працівникам, які відходи слід відносити до якого баку.

      ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ МЕШКАНЦІ?

      • Розділяти відходи

      • Пити воду з-під крана

      • Уникати одноразового пакування, особливо поліетиленових пакетів та пластикових пляшок

      • Підтримувати чистоту довкілля

      • Дбати про навколишнє середовище

      • Збирати дощову воду

      • Економити воду та енергію

      • Робити раціональні покупки (не займатися надмірним споживацтвом)

      • Намагатися ремонтувати несправні побутові прилади, переважно електроніку

      • Уникати купівлі продуктів, які шкодять навколишньому середовищу

      • Користуватися більш екологічно чистими видами транспорту або громадським транспортом.

      На сайті Економічної палати водного господарства Польщі можна прочитати, що це свято було засноване в 1970 році і в даний час відзначається в 192 країнах світу. У Польщі День Землі відзначається з 1990 року. Нагадаємо, що спочатку День Землі був народною ініціативою. 22 квітня 1970р. 20 мільйонів американців - 10% населення США на той час - вийшли на вулиці, щоб висловити протест проти екологічного невігластва і вимагати нового шляху для планети.

      - Той день вважається однією з найбільших громадянських подій у світі, розповідає Ганна Печинська. - Він спричинив хвилю дій, включаючи прийняття знакового на той час екологічного законодавства в США (закони про чисте повітря, чисту воду та зникаючі види були створені у відповідь на цю подію). Також було створено Агентство з охорони навколишнього середовища (АОНС).

      Мета свята - наблизити громадськість до всіх питань, пов'язаних з сучасною екологією, поширювати чисті технології, широко висвітлювати екологічні проблеми та просувати ідею сталого розвитку. Це також чудова нагода донести до широкої аудиторії небезпеки нашої планети та обговорити взаємозв'язок між захистом довкілля та здоров'ям і життям людини.

      Bądź na bieżąco!

      Kliknij w przycisk „Obserwuj”, aby być bieżąco z wiadomościami ze Szczecina. Najbardziej interesujące wpisy znajdziesz w Google News!